Nej till åtstramningar, lyder texten under en demonstration under eurokrisen 2011. Arkivfoto.
Nej till åtstramningar, lyder texten under en demonstration under eurokrisen 2011. Arkivfoto. - Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.


De nya budgetreglerna godkändes med stor majoritet på tisdagen och väntas nu bli definitivt spikade vid ett ministerrådsmöte i början av nästa vecka.

Reglerna innebär att flexibiliteten ökar och att mer utrymme ges för skräddarsydda lösningar för olika länder när det gäller att hantera budgetunderskott och stora statsskulder i EU-länderna. Å andra sidan medför de också ett slut på de senaste årens allmänna undantag från stabilitets- och tillväxtpakten som gällt på grund av först coronapandemin och sedan kriget i Ukraina.

Kritiken från vänster är skarp.

"Dagens omröstning riskerar att tvinga tillbaka Europa i åtstramningspolitikens elände i ett läge när vi måste göra en massiv ökning av de offentliga investeringarna för att möta EU:s sociala och klimatmässiga mål", skriver Ester Lynch, generalsekreterare i de europeiska fackförbundens takorganisation Etuc, i ett pressmeddelande.

De svenska ledamöterna var mestadels för. Endast SD och V röstade emot, medan MP lade ner sina röster.

TT
/
EU
/