Microsoft har visat upp sina framtida produkter.
Microsoft har visat upp sina framtida produkter. - Foto: Lindsey Wasson/AP/TT

Microsofts nya datorer spelar in allt du gör

Microsofts nya datorer kommer spela in allt du gör, för att kunna hitta det i framtiden. Funktionen väcker frågor om integritetsintrång.


Under måndagen presenterade Microsoft flertalet nya produkter. Fokus för techjätten ligger, som för andra i branschen, på AI. Microsofts kommande "specialdesignade" datorer med AI i fokus, Copilot plus-datorer, kommer med en funktion som låter användaren "spola tillbaka" i allt som gjorts på datorn.

Kanske har du glömt vart det var fiket låg, eller hur mycket tröjan du kollade på i går kostade. Då kan du med hjälp av den inbyggda AI:n fråga och söka fram informationen och få upp just den sidan, appen eller dokumentet. Det går även att spola tillbaka i en mer traditionell tidslinje.

En dator som sparar allt du gör och gör det sökbart väcker dock en rad olika integritetsfrågor. Vem kan egentligen se informationen? Blir lösenord, personlig information och sökhistorik automatiskt sparade? Vad händer om datorn används av ens partner men på samma konto? Av ens barn?

Microsoft skriver på sin blogg, som ett förebyggande svar kring oron, att funktionen "bara sparas lokalt på din dator". Enligt bolaget går det även att exkludera enskilda appar eller webbplatser från att sparas. Funktionen ska heller inte användas för att ytterligare träna AI-modellen, enligt sajten Techcrunch.

TT