Embracers vd Lars Wingefors. Arkivbild.
Embracers vd Lars Wingefors. Arkivbild. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Ökad vinst men lägre omsättning för Embracer

Spelbolaget Embracer – som haft ett turbulent år – redovisar ett kraftigt förbättrat resultat men rapporterar en lägre omsättning än väntat.


"Under det senaste året har Embracer gjort betydande framsteg i utformningen av koncernens framtid", säger vd Lars Wingefors i en kommentar.

Det justerade rörelseresultat landade på 1,4 miljarder kronor för fjärde kvartalet på det brutna räkenskapsåret. Det kan jämföras med 915 miljoner kronor samma period 2023 och är något högre än analytikernas snittprognos, enligt Bloomberg.

Nettoomsättningen minskade samtidigt med 5 procent till 8,9 miljarder kronor jämfört med föregående år, vilket är klart lägre än förväntningarna på 9,5 miljarder.

För helåret ökade omsättningen med 12 procent till 42,2 miljarder kronor. Det justerade rörelseresultatet för helåret ökade även det 12 procent till 7,1 miljarder.

Embracer, som genomgått en omstrukturering, meddelade i april att bolaget kommer att delas upp i tre separata börsnoterade bolag.

"Vi har förbättrat balansen mellan tillväxt och kassaflödes-generering. Avyttringarna från delar av Saber Interactive och Gearbox Entertainment kommer förbättra marginaler och kassagenerering, reducera skuldsättning, medan efterföljande intention att dela upp koncernen i tre fristående noterade bolag sätter en tydlig strategisk riktning", säger Lars Wingefors.

Enligt bokslutet har koncernen 141 pågående spelprojekt och 12 069 anställda. Det kan jämföras med 221 projekt och drygt 16 601 anställda för ett år sedan.

TT