Danska flaggan i topp när det gäller löner. Iallafall för svenska ingenjörer.
Danska flaggan i topp när det gäller löner. Iallafall för svenska ingenjörer. - Foto: Pexels

Hit flyttar svenskarna – och tjänar 200 000 kronor mer

Svenskar får jobb i Danmark och får betydligt högre löner. Antalet ingenjörer som jobbar i Danmark är dubbelt så högt nu som för tio år sedan, och distansarbetet gör det ännu lättare för utländska företag att locka bort den svenska kompetensen från Sverige.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Många svenskar jobbar i Danmark istället – fast på distans. Distansarbetet har gjort det lättare än någonsin att konkurera med svenska löner utomlands.

200 000 kronor mer i årslön

En yrkesgrupp som lockats utomlands är svenska ingenjörer, som kan få 200 000 kronor mer i årslön efter skatt av att byta till en dansk arbetsgivare.

Det berättar Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

– De högre lönerna lockar. Risken är att många av våra duktiga ingenjörer i stället börjar jobba i Danmark om inte de svenska arbetsgivarna erbjuder löner i nivå med våra grannländer, säger Ulrika Lindstrand.

Dubbelsmocka

På tio år har svenska ingenjörer som "pendlar" till Danmark fördubblats. Den danska kronan är bunden till euron medan den svenska kronan har fallit fritt under lågkonjunktren och Putins invasion av Ukraina.

Det kallas för en dubbelsmocka mot Sveriges kompetensförsörjning. Vi utbildar ingenjörer som sedan lockas till att jobba i andra länder. Ofta hemifrån.

Det framgår av ett pressmeddelande från Sveriges Ingenjörer.

Allt längre hemifrån

Enligt fackförbundet gör möjligheten till distansarbete att svenska ingenjörer är beredda att jobba på arbetsplatser längre och längre bort från hemorten. Detta eftersom möjligheten att jobba hemifrån är värd den lite längre resan när man väl behöver vara på plats. 

Så här skriver facket som gjort studien:

"Många ingenjörer är nu beredda att pendla över en timme, förutsatt att de kan arbeta delvis på distans. Ingenjörernas avstånd till arbetsplatsen har ökat med 20 procent sedan 2020 och drygt 11 procent av dem har mer än 10 mil till sitt jobb."

Åtta av tio kan tänka sig att jobba i utlandet

I en enkät till Sveriges ingenjörsstudenter uppger fyra av tio att de kan tänka sig att flytta till ett annat nordiskt land för att arbeta.

Men när det gäller möjligheten att jobba på distans fördubblas andelen som säger att de kan tänka sig att ta jobb i nordiska grannländer till åtta av tio.

Läs mer om ekonomi:

Så mycket mindre mat köper svenskarna nu

Ica lovade lägre priser – så mycket höjde de i stället

Sverige förlorar 1,5 miljarder – på kryptohandlarnas fiffel

Kronan fortsätter stärkas mot euron

/
/