Matpriser choklad marabou
Slutsnaskat? Butikernas chokladpriser stiger. - Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Därför höjs priset på populära chokladkakan – med 30 procent

I tysthet stiger priset på Marabous chokladkakor. I vissa butiker ökar priset med upp till 30 procent. Den skyldige är kakaopriset på världsmarknaden. Men alla mataffärer har inte höjt priset lika mycket.


Chokladpriserna rusar. Boven i dramat misstänks vara den usla kakaoskörden i fjol i västafrika.

Den som får betala är godiskonsumenten.

Kakaobönor femdubblades i pris

Kakaobönans pris har fyrdubblats på bara ett år och är nu värd sin vikt i guld, och det finns ingen chokladkaka som klarar sig undan prisökningen.

Tillfälligt sexdubblades faktiskt priset, för att sedan gå tillbaka något till endast en femdubbling av priset, på råvaran.

Kakaopriset femdubblades de senaste tolvmånaderna. Foto: Trading Economics.

Nu kommer höjningen av Maraboupriset

Men medan Lindt, Cloetta och Fazer höjde sina priser redan kring årsskiftet så har priset på Marabous choklad nu smugit igenom med prisökningar under tidiga sommaren. Och den är märkbar.

Stor granskning av godispriset

Matpriskollen, som är ett bolag som via sin app granskar matpriserna för att ge användarna tips om vart de ska köpa sina livsmedel billigast, har kollat hur mycket dyrare chokladkakan har blivit från butik till butik.

– Det är ganska otroligt egentligen. Jag är en chokladfantast så det här har jag själv märkt av, säger Ulf Mazur som är vd på Matpriskollen.

Marabouförsäljningen fick en smäll när Putin invaderade Ukraina, eftersom ägarbolaget fortsatte sin verksamhet i Ryssland. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix via TT

Ica Maxi höjer med 18 procent

På tolv månader har en Marabou mjölkchoklad 100 gram gått från att kosta 14,93 kronor på Ica Maxi till att kosta 17,62 kronor. Det är en ökning på hela 18 procent.

Samma chokladkaka har ökat i alla butikskedjor.

Stora Coop höjer minst

På Coop Stora ökade priset från 16,36 kronor till 17,95 kronor under samma period. Det är en ökning på "endast" 10 procent.

Störst ökning på Willys: 29 procent

Landets största ökning skedde på Willys.

Där steg priset på 100-grammaren från 13,90 kronor för ett år sedan till 17,90 kronor i dagsläget.

Det är en ökning på otroliga 29 procent.

Det framgår av Matpriskollens undersökning.

Även Lindt och Fazer blir dyrare

Under samma period har Lindt Excellence 70%, 100 gram bara ökat med mellan 3 och 7 procent under samma period – med ett undantag. På Hemköp har kakan stigit med 20 procent i pris, till 38,79 kronor.

Även Fazer Mjölkchoklad 145 gram har ökat i pris under samma period, med mellan 9 och 14 procent jämfört med för ett år sedan.

Maraboupriserna ökar snabbast

Men Marabou är alltså den chokladkaka som ökat mest i pris under året som gått, och då framförallt den senaste månaden.

– Det finns en naturlig eftersläpning när det gäller råvaror som exempelvis kakao. Den dåliga skörden inträffade i fjol, men det är först nu som det märks för Maraboukunderna.

Ett populärt lördagsgodis. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix via TT

Svag svensk krona hjälper inte

Det sammanfaller dessutom med att den svenska valutan är mycket svag i jämförelse med stora valutor som euro och amerikanska dollar, vilket gör svenska godiskonsumenter extra sårbara.

– I juli kommer nya höjningar av flera varor och då kan det mycket väl bli så att flera av chokladtillverkarna höjer igen, säger Ulf Mazur.

Ulf Mazur är vd på Matpriskollen. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix via TT

Här får du billigaste kakan

Priserna på Maxi, Stora Coop, City Gross, Hemköp är genomsnittspriser. Willys däremot har samma pris i alla sina butiker.

Den billigaste chokladkakan får du enligt Matpriskollens prisundersökning troligast på Ica Maxi. Där kostar Marabous 100-grammare 17,62 kronor i snitt. Lindt Excellence 100-grammare är billigast på Willys: 29,90 kronor styck.

På Willys får man också den billigaste Fazerchokladen. Där går den kakan för 21,90 kronor styck.

Läs mer om livsmedel och ekonomi:

Så mycket mindre mat köper svenskarna nu

Ica lovade lägre priser – så mycket höjde de i stället

Sverige förlorar 1,5 miljarder – på kryptohandlarnas fiffel

Kronan fortsätter stärkas mot euron

/
/