Kvartalssiffror från den norska storbanken DNB. Arkivbild.
Kvartalssiffror från den norska storbanken DNB. Arkivbild. - Foto: Larsen, Håkon Mosvold NTB/TT

Styrkebesked från norsk storbank

Den norska storbanken DNB vädrar morgonluft. Vinsten lyfte i andra kvartalet och banken ser en positiv trend i alla kundsegment, med bland annat stigande bostadspriser, fler som söker bolån och högre reallöner bland norska hushåll.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

"Inflationen avtar och reallöneökningar väntas för de flesta i år", skriver bankens vd Kjerstin Braathen i en kommentar.

Fast hon varnar samtidigt för det ovanligt osäkra läget i omvärlden.

DNB redovisar ett rörelseresultat före skatt på 13,5 miljarder norska kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 12,3 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Vinstökningen var oväntat stor, om man jämför med Bloombergs sammanställning av prognoser. Avkastningen på eget kapital hamnade också över förväntan.

Räntenettot – det banken tjänade på skillnaden på in- och utlåningsräntor – steg till 15,8 miljarder från 15,2 miljarder. Provisionsnettot steg också, upp till 3,4 miljarder från 2,8 miljarder ett år tidigare.

DNB är den första nordiska storbanken att presentera resultatet för årets andra kvartal. Helsingforsbaserade Nordea och de tre svenska storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank samt Danske Bank ska presentera sina rapporter för andra kvartalet nästa vecka.

TT