Inflationsförväntningarna är en viktig faktor när Riksbanken, med Erik Thedéen, fattar sina räntebeslut. Arkivbild.
Inflationsförväntningarna är en viktig faktor när Riksbanken, med Erik Thedéen, fattar sina räntebeslut. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Förväntningarna på räntesänkningar ökar

Marknadens aktörer räknar med snabbare räntesänkningar från Riksbanken nu än i juni, visar en månatlig mätning gjord av Kantar Prospera. Förväntningarna på KPIF-inflationen stiger samtidigt marginellt bland marknadens aktörer i sommar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Inflationsförväntningarna ligger just nu prick på Riksbankens inflationsmål både på ett års och två års sikt, enligt Kantar Prosperas senaste enkät bland marknadsaktörer.

Förväntningarna på tillväxten justeras också upp något för det närmaste året, men justeras ned i motsvarande grad på två års sikt.

När det gäller styrräntan – på 3,75 procent efter räntesänkningen i maj – väntas den ha sänkts till i genomsnitt 3,40 procent om tre månader och 2,60 procent om tolv månader. Det kan jämföras med 3,60 procent om tre månader och 2,80 procent om tolv månader i Prosperas junimätning.

På ett års sikt väntas en inflation enligt måttet KPIF på 2,0 procent enligt den senaste mätningen. I juni låg förväntningarna på 1,9 procent. På två års sikt väntas en inflation på 2,0 procent, mot tidigare 1,9 procent.

Riksbankens inflationsmål ligger på 2,0 procent i KPIF-inflation, som är ett inflationsmått där effekterna av bolåneräntor räknats bort.

På fem års sikt ligger förväntningarna på en KPIF-inflation på 2,1 procent mot tidigare 2,0 procent.

Mätningarna av Kantar Prospera görs på uppdrag av Riksbanken.

TT