Ordinariepriset på de totalt 45 000 artiklar som ingår i Matpriskollens undersökningar pendlade runt nollan i maj. Om man tittar på enbart livsmedel så sågs en prisuppgång på blygsamma 0,1 procent.
— Det är bra det här, det är faktiskt jättebra, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.
Några varor ökade dock i pris även i maj, däribland kött. Priset på köttfärs ökade 2,3 procent, nötkött 1,6 procent och lamm, vilt och kalvkött blev 1 procent dyrare.
Fortsätter uppåt
Enligt Ulf Mazur beror de fortsatta prisökningarna på kött på ökad efterfrågan och minskad tillgång sedan tidigare. Och han tror inte på en nedåtgående prisbana i närtid.
— Det verkar inte som att köttpriset har peakat. Nötkött kan fortsätta uppåt, säger Mazur.
Prispressen nedåt leds av frukt, grönt och fisk. I vissa fall på grund av säsong.
I maj sjönk priserna på frukt med 3 procent, olja och vinäger blev 2 procent billigare, bärpriserna backade 1,1 procent och färska grönsaker blev 0,6 procent billigare. Fiskpriserna backade 0,7 procent.
Dyrare ändå
Även om prisökningarna nu har bromsat in, på vissa produkter till och med backat, är produkter i många fall dyrare – och i vissa fall avsevärt dyrare – än för ett år sedan.
I maj i år var exempelvis kaffe 29,9 procent dyrare än för ett år sedan, choklad 23,4 procent dyrare och bär 14,5 procent dyrare.
Några produkter har dock också rasat i pris och där sticker olja och vinäger ut som blivit 9,7 procent billigare jämfört med förra året. Även kategorin marinader och grill har backat, 1,8 procent, liksom ägg som blivit 1,1 procent billigare.