Förklaringen ligger i ett ökat guldpris i kombination med det svåra ekonomiska läget för många hushåll, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige, till TT.
Antalet lån var 86 000 stycken under första halvåret i år, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med motsvarande period förra året.
Enligt Peter Sundström är det personer i alla åldrar som kommer till pantbankerna.
— En lite högre andel kvinnor än män lånar. Men det beror kanske också på att det är fler kvinnor som har guld, säger han.
Hämtar ut
Ungefär lika hög andel som tidigare, omkring 85 procent, hämtar ut de saker de belånar, enligt Peter Sundström. De senaste åren har utlåning med modeaccessoarer som pant, exempelvis märkesväskor, ökat.
Den mest dominerande trenden är dock fortfarande att låna på guld.
— Många har lite gammalt guld som de ärvt, då är det högt värde på det nu, säger Peter Sundström.
Normallånet på pantbanken löper på fyra månader och kan lösas in när som helst under den tiden. I praktiken har man i regel dock sex månader på sig att lösa ut föremålen igen.
Säljs på auktion
Föremålet värderas i pantbankens butik och kunden får pengar direkt i handen. Föremål som inte blir utlösta säljer pantbanken i butiken eller på auktion, även på nätet. Om det blir ett överskott när avdrag gjorts för lån och avgifter, tillfaller det kunden.
Totalt finns ett 20-tal pantbanksföretag i Sverige. De största är Pantbanken Sverige med 21 kontor och Sefina pantbank med 20 kontor i Sverige.