Nästa års prisbasbelopp höjs med 400 kronor, från 58 800 till 59 200 kronor, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) beräkningar. I och med att inflationen är låg påverkas prisbasbeloppet marginellt. För 2025 höjdes exempelvis prisbasbeloppet med 1 500 kronor, och åren innan dess mellan 4 000-5 000 kronor.
Studiemedlet höjs
Prisbasbeloppet påverkar olika bidrag och socialförsäkringar, såsom garantipension, studiemedel och sjuk- och föräldrapenning.
"Nästa års höjning av prisbasbeloppet kommer nästan inte märkas i plånboken för dem med bidrag. För såväl en pensionär med enbart garantipension som en student innebär det mindre än 100 kronor mer i bidrag per månad, säger Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på Swedbank, i ett pressmeddelande.
Garantipensionen höjs med runt 80 kronor per månad. Studenter med fullt studiemedel får drygt 90 kronor mer per månad jämfört med höstterminen 2025.
När det gäller sjuk- och föräldrapenningen höjs taket för ersättningen, men endast med nio kronor per dag. Den maximala ersättningen vid föräldraledighet ökar med drygt 250 kronor per månad. Den högsta sjukpenningnivån blir 1 259 kronor per dag.
”Några tior”
Även skatt på lön och pension påverkas av prisbasbeloppet. Men eftersom förändringen är liten blir också effekten ”väldigt lite för de flesta”, enligt Falkenhäll. Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs till drygt 55 000 kronor per månad till jämfört med 53 600 kronor 2025.
”Det nya prisbasbeloppet ger några tior i lägre skatt per månad för de med genomsnittliga löner och pensioner. Har man en högre lön blir skattesänkningen lite över 300 kronor per månad till följd av den automatiska uppräkningen av brytpunkt för statlig inkomstskatt”, säger Falkenhäll.