Försäkringskassans kontor i Dockan i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
Försäkringskassans kontor i Dockan i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Timanställda: Här är bostadsbidragets fallgropar

Processen för att söka bostadsbidrag är enkel. Lite för enkel kanske? För sedan kan det ta år innan det visat sig att du fyllt i felaktiga inkomstuppgifter och bli återbetalningsskyldig.


Det finns vanliga fallgropar som kan sätta dig i riktigt knepiga ekonomiska situationer. Genom att undvika de vanligaste misstagen maximerar du chansen att din ansökan behandlas smidigt, snabbt och korrekt – och att du slipper betala tillbaka tusenlappar.

Till att börja med: vem har rätt till bostadsbidrag?

Först och främst måste du uppfylla något av nedanstående krav för att vara berättigad till bostadsbidrag:

  • Du är mellan 18 och 28 år utan barn
  • Du har barn

Om ett av dessa krav stämmer in på dig kan du alltså ansöka om bostadsbidrag. Huruvida ansökan beviljas eller inte, beror till största delen på din inkomst och din hyra eller månadsavgift. 

Det spelar ingen roll om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt, men vilka blanketter och dokument som behövs kan variera beroende på din boendesituation. So far so good, men nu blir det krångligare.

Bostadsbidrag till dig under 29 år

Om du är ensamstående, är under 29 år och har en årsinkomst som överstiger 86 720 har du inte rätt att få bostadsbidrag. Om du bor ihop med någon och tjänar 103 720 kronor om året får du inte heller rätt till bostadsbidrag. Det här är ju förstås enkelt att räkna ut om du vet exakt hur mycket du kommer tjäna i år. Men om du inte vet i förväg? Det är då du bör passa dig noga.

Vad är de vanligaste misstagen vid ansökan om bostadsbidrag?

– De vanligaste misstagen som sökande gör är att de inte räknar inkomsten på hela året. Det är främst vanligt bland studenter som har jobbat tidigare under året och börjar studera till hösten, som inte räknar med sina inkomster från innan, skriver Försäkringskassan i ett mejl till Nyheter24.

Så hur räknar man ut sin årsinkomst rätt?

Felaktig årsinkomst är alltså (och har länge varit) den vanligaste orsaken till nekat bostadsbidrag och som också kan leda till återbetalningsskyldighet.

Det finns egentligen bara två grundläggande sätt att räkna ut årsinkomsten:

  • Heltid och deltid – multiplicera din månadslön före skatt med 12
  • Timanställning – multiplicera din timlön före skatt med antalet arbetade timmar

Så hur ska du tänka om du är timanställd och inte i förväg vet om din inkomst? Ja, då får du helt enkelt ha koll månad för månad vad din årsinkomst börjar landa på. Ser den ut att börja närma sig gränsbeloppet måste du på en gång höra av dig till Försäkringskassan och meddela att din årsinkomst nu har blivit högre. Annars väntar en faktura, som kan komma som en chock för många flera månader efter du fått bidragen.

Tyvärr finns det ingen varning som skickas ut till dig, utan det måste du ha koll på alldeles själv.

Fyll i korrekt och undvik tråkiga överraskningar

Kom ihåg att du alltid kan kontakta Försäkringskassan om du har frågor angående din ansökan. Din arbetsgivare kan också hjälpa dig att räkna ut din årsinkomst om du exempelvis arbetar många timmar med ob-tillägg. Det är alltid värt att se till att ansökan blir korrekt utförd redan från start. På sätt undviker du tråkiga överraskningar och onödig huvudvärk.

Pensionärer och personer med sjukersättning ska inte ansöka om bostadsbidrag, utan de ska ansöka om bostadstillägg istället.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit återbetalningsskyldig från bostadsbidraget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.