Ett par kramas
Har du precis flyttat ihop med din partner? Här kommer 10 saker ni borde veta om sambolagen. - Foto: Candice Picard / Unsplash

Sambolagen: 10 saker du borde veta om du bor med din partner

Visste du att din partner har rätt till halva bostaden du köpt för dina egna pengar – om du köpte den medan ni var ett sambopar? Läs allt du behöver veta om sambolagen här!


Sedan 70-talet har det blivit allt vanligare att människor väljer att leva som sambos istället för att gifta sig. Men hur ser rättigheterna och skyldigheterna ut? Nyheter24 har kontaktat Göran Lind, professor i familjerätt, för att få svar på vanliga frågor kring sambolagen!

1. Vad betyder sambolagen? 

Bor du ihop med din partner utan att ni är gifta? Par som lever tillsammans och delar hushåll kallas för sambos och för dessa människor finns ett grundskydd som kallas sambolagen. Kompisar som bor tillsammans räknas inte som sambos, eftersom de inte har ett parförhållande. 

– Lagen bildades som ett alternativ till äktenskapsbalken som är ett starkt skydd för gifta par, säger Göran Lind, professor i familjerätt till Nyheter24.

2. Varför finns sambolagen?

Förr i tiden var det naturligt för de flesta par att gifta sig – något annat alternativ sågs som normbrytande och konstigt. Tack och lov ser samhället annorlunda ut idag. I början av 70-talet bestämdes det därför att lagstiftningen skulle vara neutral till olika samlevnadsformer och inte skilja på gifta par och sambos. 

 – Vi skulle acceptera samboende utan äktenskap och samkönade relationer, förklarar Göran.

3. Har sambor och gifta samma rättigheter och skyldigheter?

Det visar sig att sambos inte är helt jämställda gentemot gifta. I sambolagen finns egentligen bara ett grundskydd som gäller vid separation och dödsfall. 

Men vad händer om man vill ha ett mer omfattande skydd som sambos?

– Då bör man gifta sig eller skriva testamente, svarar Göran. 

4. Vad om vi gör slut?

Vad händer när man gör slut med sin sambo och ska flytta isär? Äger ni kanske en gemensam bostad – men har separata bankkonton? 

Enligt sambolagen ska paret dela lika på bostad och ägodelar som man köpt tillsammans under sitt samboförhållande. Men var uppmärksam! Det gäller inte allt – bilar, aktier och sparpengar ingår inte.

– Skulle man separera delas värdet på bostaden lika. Exempelvis får en bo kvar i bostaden och den andra får betalt för hälften av bostadens värde. Vill man inte ha denna bodelning krävs det enligt sambolagen att man skriver ett samboavtal, förklarar Göran.

5. Vad är samboavtal?

Äger du en egen bostad och är osäker på ditt förhållande? Om du har köpt bostaden under tiden ni varit tillsammans finns det en risk att din sambo får halva värdet om ni gör slut. För att undvika detta väljer många människor att skriva ett samboavtal. 

– Det går ut på att skriva bort delar av sambolagen, man kan säga att samboavtal är till för de som vill markera sin självständighet, fortsätter Göran.

6. Vad händer om ena sambon dör? 

Om din sambo skulle gå bort säger sambolagen ungefär samma sak som vid separation, där bodelningen av bostad och bohag blir densamma. Men hur fungerar arvsrätten? Här skiljer det sig rätt mycket mellan sambos och gifta par. Sambon har nämligen ingen automatisk arvsrätt. Detta arvs istället i första hand av den avlidnes barn eller barn som den avlidne har med någon annan. 

– Det kan lösas genom att skriva testamente till förmån av varandra. På grund av testamentet kan sambon få mer än bodelningen, säger Göran.

7. Finns det något som många sambos inte vet om?

När man är nykär i sin sambo tänker man väl knappast på vad som kan hända om det tar slut? Det kan dock vara klokt, eftersom sambolagen avgör ett och annat – särskilt ur ett ekonomiskt perspektiv. Kunskapen om sambolagen är nämligen inte så stor i samhället och många sambos tror att de har samma rättigheter som gifta. 

– Många blir förvånade över att de inte delar övrig egendom mellan sig, som bilar eller båtar. Det är faktiskt en konstant diskussion inom juridiken – om sambolagen borde utökas!, konstaterar professorn. 

8. Finns det undantag i sambolagen? 

Kan man göra slut efter ett år och få halva sambons bostad? Nja, precis som vid äktenskap spelar tiden roll. Vanligen jämför man med makar som har en femårsregel, och vid fem år kan man jämka (slippa dela på hälften!).

–  Runt två till fem år kan man säga, dock finns ingen strikt tidsgräns, fortsätter Göran. 

9. Renovera tillsammans – kanske inte en lönsam idé?

Om en person har köpt bostad innan sambon flyttar in kan en gemensam renovering bli klurig. I vanliga fall betalar sambos hälften av renoveringarna tillsammans, men om bostaden införskaffades innan förhållandet så sker ingen automatisk bodelning. 

– Om de separerar kort efter renoveringen har den ena sambon ingen rätt att få tillbaka pengarna som har investerats. I andra länder tillåts dock detta – det kallas principen om obehörig vinst, säger professorn. 

10. Varför accepteras inte denna princip i Sverige?

– Jo, för att sambolagen finns till för att sambor ska ha ett minimumskydd och inte mer. Gillar man inte det får man skriva ett testamente eller gifta sig, avslutar Göran. 

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.