Det är elnätsbolagen som äger ledningarna som ska stå för kompensationen. Arkivbild.
Det är elnätsbolagen som äger ledningarna som ska stå för kompensationen. Arkivbild. - Foto: TT

Hushållen kan få vänta länge på elstöd

Regeringen presenterade på onsdagen en plan för hur elkunder som drabbats hårt av de höga elpriserna ska kompenseras. Enligt förslaget ska elnätsbolagen hantera de pengar som elkunderna nu ska få tillbaka – som högst 6 000 kronor för de hushåll som förbrukar mest men även pengar till de som förbrukar mindre.


Energiminister Khashayar Farmanbar (S) lovar att återkomma med ett konkret förslag inom två veckor. Det ska utarbetas tillsammans med elnätsbolagen, myndigheterna och politiken. Dialog ska även föras med övriga riksdagspartier.

Ännu är det mycket oklart hur det praktiskt ska genomföras. Innan pengarna väl når elkunderna kommer det att dröja – och utbetalningen kommer att vara retroaktiv.

— Jag och vår vd var med på mötet där elnätsbolagen träffade ministern och statssekreteraren igår, säger Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på Ellevio.

Runt 300 av Sveriges elbolag var inbjudna och omkring 200 deltog på mötet. Det finns cirka 160 elnätsbolag i landet, och ungefär lika många elhandelsbolag.

Olika modeller

Bergström berättar att ministern beskrev olika modeller för hur kompensationen ska utföras, men ännu är inget fastlagt. Regeringen har alltså presenterat sitt förslag utan att ha en färdig lösning. Nu börjar jobbet med att ta fram en sådan, och det är regeringen som är ansvarig, även om det blir elnätsbolagen som får göra jobbet. Det går att tänka sig olika modeller, exempelvis ett avdrag på elnätsfakturan.

Det kommer också att krävas ett riksdagsbeslut men hur ett sådant ska se ut är ännu oklart.

— Regeringen har tittat på en enkel och snabb lösning, ju mindre lagstiftning som krävs, desto snabbare går det att få fram den, säger Henrik Bergström.

Elnätsbranschen ska träffa representanter för regeringen snart igen.

Elräkningen är egentligen flera numera, där kostnaden för elnätet och själva elen kan köpas från olika bolag. Men elskatten hamnar på elnätsfakturan, och det är därför som elnätsbolagen pekats ut som lämpligast för att hantera elkompensationen, förklarar chefen på Ellevio.

Skatten på el

Finansminister Mikael Damberg (S) upprepar att åtgärden är exceptionell i ett exceptionellt läge. Det hör inte till vanligheterna att staten går in och kompenserar kunder för höga priser. Man kan inte räkna med att stödet återkommer.

För att förhindra en ny chockhöjning av elpriset nästa vinter är det viktigaste att bygga ut elnätet och kapaciteten, inte att sänka exempelvis elskatten, säger Damberg.

Både Liberalerna och Moderaterna har olika alternativ till sänkt elskatt.

— Fokus för regeringen är att öka produktionen av el i Sverige, för det är det som avgör långsiktigt vilka priser vi har. Sverige har haft och har fortfarande lägre elpriser än många länder i Europa men vi måste bygga ut elkapaciteten kraftigt de kommande åren och se till att vårt elnät fungerar så effektivt som möjligt, säger Damberg.

TT: Utesluter du att göra något med skattesatsen?

— Skatter finansierar sjukvård, äldreomsorg, skola, så skatter måste ses i sammanhang. Ska man sänka någon skatt och inte vill göra kraftiga besparingar i sjukvård eller äldreomsorg, då måste man finansiera det med någon annan skatt. Sådana avvägningar görs bäst inom ramen för en översyn, till exempel en skatteöversyn som vi socialdemokrater förespråkat länge.

TT: Är du beredd att titta på elskatten då?

— Vi har inga sådana förslag nu. Ska man göra en förändring i skattesystemet då måste man fundera antingen på vad man ska spara på eller hur det ska finansieras på annat sätt, säger Mikael Damberg.

Elpriset i december 2021 jämfört med december 2020.

TT