Tysk industri växlar upp. Arkivbild
Tysk industri växlar upp. Arkivbild - Foto: TT

Tyskt index överraskar positivt

Den första så kallade flash-beräkningen av inköpschefsindexet för januari hamnar på 60,5, upp från 57,4 i december. Det är den högsta nivån sedan augusti 2021 och den nittonde månaden i rad med ett index över 50, vilket antyder ökad aktivitet.


Delindex för orderingången lyfter till 58,6, upp från 53,2 i december.

För eurozonen sjunker samtidigt ett kompositindex, där inköpschefer inom både industri och tjänstesektorn deltagit. Detta index sjunker för andra månaden i rad till 52,4, ned från 53,3 i december och är därmed på den lägsta nivån på nästan ett år.

En förklaring är en kraftig inbromsning i tjänstesektorn – särskilt inom turism, resande och besöksnäring – sedan spridningen av omikronvarianten av covid-19 tagit fart.

Marknaden oroas samtidigt för att inflationen i eurozonen ska få nytt bränsle när ekonomin tar fart. Inflationen lyfte till rekordhöga 5 procent i december.

Men Europeiska centralbanken (ECB), med Christine Lagarde, har än så länge inte velat ta rygg på kollegorna i USA och Storbritannien och snabba på åtstramningarna av pandemistimulanserna.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.