Lördag 21 Maj
Stockholm

Dragkamp om "Frost"-Elsa över

Anna längst till vänster ihop med, Elsa och snögubben Olaf. Arkivbild.
Anna längst till vänster ihop med, Elsa och snögubben Olaf. Arkivbild. Foto: TT

Mattel har säkrat rätten till att tillverka leksaker utifrån bland annat rollfigurerna Elsa, Lisa och snögubben Olaf efter att 2016 förlorat dem till konkurrenten Hasbro. Vad Mattel får betala är okänt, men enligt finanstidningen Wall Street Journal (WSJ) har det tidigare handlat om intäkter på 440 miljoner dollar kopplade till filmsuccén.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Mattel, som under början av 2010-talet hade en väldigt tung period med vikande försäljning, har under senare tid vänt trenden. Bolagets klassiska Barbie-docka har fått en renässans, företaget lanserade ett sparpaket på över en miljard dollar och inför bokslutet för 2021 räknar analytiker med 5,3 miljarder dollar i intäkter, upp mer än 15 procent jämfört med 2020.

— Att förlora rättigheterna var inte bara ekonomiskt tufft för oss utan också emotionellt. Det var en väckarklocka för Mattel, säger vd:n Richard Dickson till WSJ.

Rättigheterna gäller från och med 2023. Förloraren Hasbro säger i en kommentar till tidningen att man har andra produkter för målgruppen, bland annat My little pony. Bolaget påpekar också att man nyligen omförhandlade rättigheterna gällande "Star wars", och dessutom ska Hasbro lansera leksaker kopplade till filmerna med Indiana Jones.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela