Torsdag 26 Maj
Stockholm

Plan B för Evergrande klar

China Evergrande är en av Kinas största fastighetsutvecklare, med ett skuldberg på över 300 miljarder dollar. Arkivbild
China Evergrande är en av Kinas största fastighetsutvecklare, med ett skuldberg på över 300 miljarder dollar. Arkivbild. Foto: TT

Rekonstruktionsförslaget har enligt källorna lämnats in till Peking av tjänstemän i Evergrandes hemprovins Guangdong. Där föreslås att det mesta av tillgångarna ska säljas ut, förutom det separatnoterade fastighetsservicebolaget och elbilsverksamheten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det som inte går att sälja ska enligt förslaget tas över av Evergrandes stora långivare och China Cinda Asset Management, ett statsägt bolag som hanterar problemlån.

Intäkterna från försäljningen ska i första hand gå till att betala långivare, men det kan enligt källorna inte uteslutas att banker och obligationsägare tvingas gå med på skuldnedskrivning för att få ihop rekonstruktionen.

Evergrandes bolag för fastighetsservice och elbilsverksamheten beräknas ha ett samlat värde på nästan 9 miljarder dollar och kan enligt förslaget komma att säljas i ett senare skede.

Evergrandes skuldproblem har varit i fokus sedan sommaren 2021, då det stod klart att den skuldtyngda koncernen – med skulder på över 300 miljarder dollar – hade akuta betalningsproblem.

Av skuldberget består omkring 19 miljarder dollar av lån från utländska långivare.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela