Maten blir dyrare framöver.
Maten blir dyrare framöver. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Anders Wiklund/TT

Matpriserna rusar – här är varorna som blivit dyrare

Att handla mat har blivit betydligt dyrare under de senaste månaderna och det flaggas för att priserna fortsatt kommer att stiga.
– Det ser verkligen mörkt ut, säger branschorganisationen Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal till SVT.


Sedan förra året har svenskar, till följd av ökade energikostnader och höjda råvarupriser, fått vänja sig vid att öppna plånboken lite extra i matbutikerna.

En rad livsmedel har blivit betydligt dyrare den senaste tiden, däribland kaffe. Läs mer om prishöjningen på kaffe här.

"Det ser verkligen mörkt ut"

Mer specifikt höjdes priserna på mat och alkoholfria drycker med 1,7 procent mer under december 2021 jämfört med året dessförinnan. 

– Det ser verkligen mörkt ut. För fjärde kvartalet i rad ökar kostnaderna kraftig på råvaror, förpackningsmaterial, transporter och energi, säger Carl Eckerdal, branschorganisationen Livsmedelsföretagens chefsekonom, till SVT.

Matvarorna vars priser höjts kraftigt

Många producenter har flaggat för att maten kommer att bli dyrare, men det har dröjt innan priserna i butik faktiskt höjts. Nu är dock dyrare livsmedel att vänta i butikerna – och vissa livsmedel sticker ut vad gäller prishöjningar.

– I stor sett alla livsmedelsråvaror som spannmål, majs, fetter, oljor har ökat kraftigt i pris. Vi har aldrig sett en sån stor kostnadsuppgång tidigare, säger Carl Eckerdal till SVT.

Mat