Ett särskilt bidrag är inte så välkänt.
Ett särskilt bidrag är inte så välkänt. - Foto: NTB/TT & Henrik Montgomery/TT.

Okända bidraget som få har sökt

Allt fler drabbas av fetma och tar aptitdämpande läkemedel. Dessa mediciner ingår dock inte i merkostnadsskyddet, vilket kan göra att patienter kan få betala dyrt. Men hjälp finns att få.


Många känner nog till merkostnadsersättningen som innebär att en patient får betala max 14 325 kronor per år för medicin. Däremot omfattas inte nya aptitdämpande läkemedel.

Dessa läkemedel kan då bli väldigt dyra för patienterna. Enligt Dagens Nyheter kan kostnaderna hamna på cirka 2 500 kronor i månaden.

Här är 9 läkemedel som riskerar att ta slut: "Stora problem"

Foto: Janerik Henriksson/TT.

Få har sökt bidraget

Man kan dock få hjälp med att betala dessa läkemedel genom att ansöka om ersättning hos Försäkringskassan. Men det är få som utnyttjar denna möjlighet, vilket DN var först att rapportera om. 

Endast 32 personer ansökte om bidraget under januari 2024.

– Det kan handla om utlägg för mediciner, patientavgifter eller andra kostnader som kan kopplas till en funktionsnedsättning eller en diagnos, som till exempel fetma. Kostnaden skulle kunna godtas när alla andra åtgärder är prövade, säger Ulrika Wahlberg, områdeschef på Försäkringskassan, till Aftonbladet

Fetma, som kan diagnostiseras när patienten har ett BMI på över 30, räknas som en funktionsnedsättning, vilket gör att bidraget kan beviljas de patienter som tar aptitdämpande läkemedel som inte är subventionerade. 

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Så blir barnbidraget 2023 – här är familjerna som får ut 1 300 extra i månaden

Inflationen urholkar bidragen – här är grupperna som får minst pengar

CSN varnar för höjd ränta – så dyrt blir ditt studielån