Då ska du påbörja din pension för att få ut lika mycket som tidigare generationer.
Då ska du påbörja din pension för att få ut lika mycket som tidigare generationer. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Henrik Montgomery/TT.

Maxa pensionen – då bör du sluta jobba

Närmar du dig pensionsåldern? Eller är du bara nyfiken på när det kan bli dags att pensionera sig? Den siffran kan variera.


Det kan vara klurigt att veta när exakt man ska gå i pension för att maxa sina inkomster under pensionen. I takt med att dödligheten minskar och att människor lever allt längre höjs även den åldern som det är optimalt för en person att gå i pension. 

Ju fler år man har som pensionär desto längre måste pengarna räcka. 

Höj pensionen med 500 kronor i månaden – med enkla knepet

Tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

När ska man pensionera sig? Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Vad är alternativ pensionsålder?

Hos Pensionsmyndigheten skriver man om något som kallas alternativ pensionsålder. Enligt hemsidan är detta "den pensionsålder som gör att förhållandet mellan tiden i arbetslivet och pensionstiden är densamma för alla generationer".

Den alternativa pensionsåldern jämförs med personer födda år 1930 och som gick i pension 1995 vid 65 års ålder. Siffran kan ge en indikation om när man bör gå i pension för att få ut lika mycket som tidigare årskullar. 

Den alternativa pensionsåldern ökar hela tiden i takt med att livslängden höjs.

Den alternativa pensionsåldern varierar. Foto: Amir Nabizadeh/TT.

Då höjs den alternativa pensionsåldern

Redan de som är födda 1940 har en förhöjd alternativ pensionsålder i jämförelse med de som är födda under 1930-talet. Är man född mellan 1940 och 1947 infaller den alternativa pensionsåldern när man är 66 år. 

Sedan ökar den alternativa pensionsåldern i takt med födelseår.

Är man född mellan åren 1948 och 1958 hamnar den alternativ pensionsåldern på 67 år. Är man född mellan 1959 och 1969 bör man påbörja pensionen vid 68 årsålder om man vill få ut lika mycket som 30-talisterna. 

Höj pensionen med 5 600 kronor i månaden de första åren

3 000 kronor högre inkomst – efter pensionen

Foto: Fredrik Sandberg/TT.

De bör ta ut pension vid 70 årsålder – för att få lika mycket som 30-talisterna

Den alternativa pensionsåldern för de födda mellan 1970 och 1982 infaller när man är 69 år. 

Är man född mellan åren 1983 och 1994 har den alternativa pensionsåldern redan hunnit stiga med fem år. Då bör man påbörja pensionen vid 70 årsålder för att få ut lika mycket som tidigare årskullar.

Källa: Pensionsmyndigheten. 

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kursras för Trump-aktien

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Handgemäng har brutit ut i Georgiens parlament. Bråket handlar om ett kontroversiellt lagförslag, som innebär att medier och organisationer med utländska kopplingar skulle kunna stämplas som att driva "främmande makts intressen".

Starkare detaljhandel än väntat i USA

Försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln steg med 0,7 procent i mars jämfört med månaden före. Det var starkare än väntat.

Fångar trakasseras av kriminalvårdare

Kriminalvårdare på Skänneingeanstalten vittnar om att övervåld, förnedring och trakasserier används mot interner av en grupp kriminalvårdare, visar en granskning Sveriges Radios Kaliber har gjort.

Utredare: Slopa tillstånd för kameraövervakning

Det ska bli enklare att kameraövervaka. För kommuner, regioner och myndigheter ska det inte behövas tillstånd alls, föreslår utredaren.

FBI inleder utredning av brokollaps

1 timme sedan
USA:s federala polismyndighet FBI har inlett en brottsutredning efter den dödliga brokollapsen i Baltimore.