Genom att spara ett par hundra i månaden kan i framtiden öka pensionsutbetalningen rejält under de första fem åren.
Genom att spara ett par hundra i månaden kan i framtiden öka pensionsutbetalningen rejält under de första fem åren. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Malin Hoelstad/SvD/TT

Höj pensionen med 5 600 kronor i månaden de första åren

Har du svårt att komma igång med pensionssparandet? Genom att spara ett par hundralappar i månaden kan du bidra till att pensionen stiger med tusenlappar under de första åren som pensionär.


Varje år går tusentals personer i pension, medan det för många andra fortfarande är en bit kvar i yrkeslivet. 

De som fortfarande har en bit kvar till pensionen försöker kanske pensionsspara för att kunna leva gott på ålderns höst.

Men för alla är det inte lätt att spara när utgifterna springer iväg. I en undersökning som genomförts av Länsförsäkringar visar det sig att nästan var tredje ensamstående förälder har minskat sitt pensionssparande i takt med att omkostnaderna ökat. 

– Effekterna av att många väljer att i unga år avstå från att spara till pensionen kan vara allvarliga och leda till ökad ekonomisk sårbarhet både för individen och samhället som helhet, säger Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh i ett pressmeddelande.

1 000 kronor i höjd pension – med enkla och oväntade knepet

Nästan var tredje ensamstående förälder har minskat sitt pensionssparande. Foto: Hasse Holmberg/TT

Så ökar du pensionsutbetalningen

Många kanske tror att det krävs stora summor för att kunna påverka den framtida pensionen. Men i undersökningen har de även räknat på hur mycket du skulle kunna öka dina framtida pensionsutbetalningar med genom att lägga undan ett par hundra kronor i månaden. Om du sparar 300 kronor eller 500 kronor, kan du öka pensionen med en hel del under de första fem pensionsåren.

– Resultaten från vår undersökning tyder på att ensamstående föräldrar och föräldrar med låg inkomst tillhör de grupper som pensionssparar minst. Den höga andelen av de som bor själva med barn och som inte pensionssparar privat indikerar ett behov av ökad information till denna grupp för att de ska förstå vikten av långsiktig ekonomisk planering och att även små belopp kan göra skillnad, säger hon.

Spara upp till 4 800 kronor – med 7 enkla knep: "Avstå från..."

Genom att spara ett par hundra i månaden kan du öka pensionen rejält under de första åren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Har du minst 10 år kvar till pensionen? 

  • Om du sparar 300 kronor i månaden i tio år kommer den månatliga utbetalningen som pensionär att höjas med 860 kronor per månad i fem års tid.
  • Lägger du istället undan 500 kronor i månaden i tio år kommer den månatliga utbetalningen istället att öka med hela 1 433 kronor per månad under fem års tid. 

5 jobb med goda framtidsutsikter och låg konkurrens

Har du minst 25 år kvar till pensionen?

Du som har betydligt längre tid kvar innan det är dags att gå i pension har istället möjlighet att påverka månadsutbetalningen rejält under de första åren.

  • Sparar du 300 kronor i 25 år ökar månadsutbetalningen under de första fem åren med 3 400 kronor per månad.
  • Har du istället möjlighet att lägga undan 500 kronor i månaden i 25 år, då ökar utbetalningen till hela 5 660 kronor i månaden de första fem åren av din pension.

Undersökningen genomfördes i januari 2024 där 1 000 familjer med barn under 11 år intervjuades. 

De har rätt till 50 000 i bidrag – för att kunna jobba

/
/