BankID upphör att fungera för vissa mobilanvändare.
BankID upphör att fungera för vissa mobilanvändare. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Martina Holmberg/TT

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.


Vad är BankID?

BankID är en e-legitimation som du använder för att identifiera dig med på internet, till exempel hos banken, myndigheter eller företag. 

Under 2023 hade BankID 8,5 miljoner användare, samtidigt som 7 100 företag var anslutna till tjänsten. 

Källa: BankID

BankID är Sveriges största e-legitimationssystem, med drygt 8,5 miljoner användare och 7 100 anslutna företag under 2023.

Tjänsten, som alltså används för att digitalt identifiera sig eller signera avtal, finns att tillgå på både dator och i mobiltelefon, men enligt företaget själva är det det senare alternativet som är det mest populära bland användarna. 

Men snart kommer vissa få klara sig utan BankID – alternativt byta telefon.

Skaffa BankID? Nya säkerhetsåtgärden du måste ha koll på

BankID används av miljontals svenskar. Foto: Oscar Olsson/TT

Skarpa varningen till BankID-användarna: "Radera meddelandet"

BankID upphör att fungera på vissa Huawei-telefoner

Redan i november förra året stod det nämligen klart att BankID upphör att fungera på vissa Huawei-telefoner, vilket DN var först att rapportera om då.

Mer specifikt är det alla mobiler som är nyare än Huawei P30-serien, vilken släpptes 2019, som inte längre kommer att kunna använda tjänsten.

– Gällande Huawei har vi haft ett bra samarbete men beslutat att vi inte längre har möjlighet att fortsatt utveckla BankID för deras AppGallery. Huawei-telefoner som har Google Play fungerar givetvis som vanligt även fortsättningsvis, förklarar Charlotte Pataky, pressansvarig på Bank ID, för Nyheter24 och fortsätter:

– Beslutet är även taget för att vi ska ha fortsatt fokus på utveckling och underhåll av BankID och fokusera på de två största distributionsplattformarna i Sverige.  

Hård kritik mot BankID: "Riskerar att bli lurade"

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Datumet då BankID slutar fungera

Tidigare har det rapporterats om att BankID kommer att sluta fungera på Huawei-telefonerna i fråga i maj 2024. Men enligt Charlotte Pataky upphör det något senare än så. 

– Vi har informerat direkt till de kunder det gäller sedan december och vi avslutar den 3 juni, säger hon till Nyheter24.

BankID:s stora förändring – börjar gälla 1 maj

/