Swedbank genomgår en förändring som påverkar kunderna.
Swedbank genomgår en förändring som påverkar kunderna. - Foto: Jonas Ekströmer/TT & Henrik Montgomery/TT

Swedbanks stora förändring – så påverkas du som kund

I ett mejl till sina kunder har Swedbank meddelat att man kommer genomföra en förändring, som även påverkar en hel del kunder.
– Detta är något som vi gör stegvis, säger Swedbanks pressansvariga Hannes Mård till Nyheter24.


Förra veckan skickades ett mejl ut till Swedbanks kunder som har valt att spara pengar i ett investeringssparkonto, så kallat ISK. Anledningen? Den svenska banken genomför nu ändringar i villkoren på grund av en teknisk förflyttning.

”Hej! Vi vill informera dig om att ditt investeringssparkonto (ISK) kommer att få uppdaterade villkor. Villkorsförändringen kommer att ske tidigast den 7 juli 2024. Fram till dess fungerar ditt konto som tidigare”, står det inledningsvis i mejlet kunderna mottagit från Swedbank.

Dyra lån? Så får du pengarna att räcka till

Swedbanks nya ändring: "Vi utvecklar en ny plattform"

Den tekniska förändring de genomför går ut på att du som har ett ISK inte längre kommer kunna handla aktier efter den 7 juli.

– Bakgrunden är att vi utvecklar en ny plattform för sparande och nu börjar vi göra den tekniska förflyttningen av våra kunders konton i den infrastrukturen. Detta är något som vi gör stegvis och det innebär att kunder med ISK där det fram till 7 juli exklusivt sparas i fonder kommer att gå över till den nya plattformen, säger Swedbanks pressansvariga Hannes Mård till Nyheter24.

Är du en av 5 000 kunder som får pengar tillbaka från Klarna?

Hur kommer då kunderna att påverkas?

Jo, enligt Mård innebär detta nu att kunder istället måste öppna ytterligare ett investeringssparkonto, om man önskar handla med aktier och värdepapper.

– De vars konton som berörs kommer under en övergångsperiod enbart att kunna köpa och sälja fonder, och inte handla med andra värdepapper på det kontot. Detta innebär att om man efter 7 juli, när ens konto har flyttats över, vill handla aktier kommer man att behöva öppna ett nytt ISK för detta, säger han och tillägger:

– ISK-konton som har andra värdepapper, eller värdepapper och fonder, berörs inte och på dem går det att handla som vanligt. Detta är enbart under en övergångsperiod och funktionaliteten att handla aktier på dessa konton är planerad till andra halvan av 2024.

Swishs uppmaning – så ska du skydda dig

I ett mejl till en mängd kunder meddelar nu Swedbank sina kommande förändringar. Foto: Privat

Skatt på nytt ISK? Det gäller enligt Swedbank

Då investeringssparkonton också är skattepliktiga är det också rimligt att undra hur ytterligare ett konto påverkar din skatt framöver. 

Enligt Hannes Mård kan man andas ut. Den tekniska förändringen kommer inte påverka dig rent skattetekniskt.

– ISK skattas baserat på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och insättningar, oavsett om du gör vinst eller förlust, säger han till Nyheter24.

Förlorarna på nya räntebeskedet – drabbar en halv miljon svenskar

Hannes Mård arbetar som pressansvarig hos Swedbank. Foto: Pressbild Swedbank


/