Nyheter24 reder ut när och hur hemförsäkringen gäller vid ett inbrott.
Nyheter24 reder ut när och hur hemförsäkringen gäller vid ett inbrott. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Ali Lorestani/TT.

Bortrest? Så fungerar hemförsäkringen vid inbrott

I semestertider är det många som inte är hemma och risken för inbrott är större. Nyheter24 har pratat med Peter Stark, jurist på Konsumenternas, om hur och när hemförsäkringen gäller vid inbrott.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Under sommaren är det många som tar ledigt från jobbet och tar tillfället i akt att resa. Det innebär också en ökad risk för inbrott. 

MISSA INTE: Sänkt skatt för fyra miljoner svenskar – är du en av dem?

Om man ska vara borta från sitt hem under längre tid kan man välja att hyra ut sin lägenhet via annonser på nätet, något som dock inte är helt riskfritt. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur hemförsäkringen gäller i fallet av att den som hyr skulle stjäla eller förstöra något i lägenheten. Eftersom lägenhetsinnehavaren har gett tillåtelse och nycklar till den som hyr gäller inte hemförsäkringen. 

LÄS MER: Semester? Då gäller inte hemförsäkringen

Då gäller hemförsäkringen under semestern – och detta bör du se upp för

Peter Stark, jurist och hållbarhetsansvarig hos Konsumenternas, berättar dock att vissa skador orsakade av den som hyr kan täckas av hemförsäkringen. 

– Hemförsäkringen gäller i princip för skador av brand och vatten men kan bli svårare att bevisa olyckshändelse, säger Stark till Nyheter24. 

Har man inte hyrt ut och lämnat sin bostad tom finns det fortfarande vissa krav för att man ska få ut hemförsäkringen vid inbrott. 

– Om man inte har lånat ut eller hyrt ut sin bostad så gäller hemförsäkringen för inbrott, det vill säga om gärningsmannen med våld har tagit sig in i den låsta bostaden och stulit saker, säger Stark och fortsätter: 

– Man måste som drabbad alltid ”visa på” att det var ett inbrott av en utomstående obehörig gärningsman. Lättast är därför att få ersättning om intrånget har lämnat spår, till exempel uppbruten dörr eller krossat fönster.

Peter Stark, jurist och hållbarhetsansvarig, inriktad på boende- och båtförsäkringar. Foto: Konsumenternas.

LÄS MER: Gotlandsbor ryter ifrån – vill inte ha fler turister på ön

Försäkringsföretagen svårflörtade: Då blir det ingen ersättning

Försäkringsbolagen är inte helt lätta att övertyga heller. Enligt Stark kan ett öppet fönster leda till att hemförsäkringen inte längre gäller. 

– Har tjuven tagit sig in utan att lämna spår av intrånget kan det bli knepigare, till exempel om tjuven tog sig in genom ett fönster som man lämnat öppet. 

Att kunna tillhandahålla bevis är a och o för att kunna ta del av sin hemförsäkring vid ett inbrott. 

– Och verkar det som att tjuven tagit sig in genom att dyrka upp dörrlåset kan försäkringsbolagen ofta lika gärna anse att tjuven hade en egen nyckel och det blir då ingen ersättning, berättar Peter Stark för Nyheter24. 

MISSA INTE: Är du rätt försäkrad som pensionär? Här är fallgroparna