Så påverkas du av räntesänkningen – de kan spara 30 000 i år
Riksbanken lät under tisdagen meddela att man för andra gången i rad sänker styrräntan. Den stora frågan är hur detta kommer att påverka dig?
– Våra bolåneräntor kommer till många bolånetagares glädje att falla, säger sparekonomen Frida Bratt till Nyheter24.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Den 8 maj sänkte Riksbanken styrräntan för första gången på över åtta år. Den gick då från 4,0 procent till 3,75 procent.
Under tisdagen valde Riksbanken att för andra gången i rad sänka räntan med 0,25 procentenheter. Det innebär att den nuvarande styrräntan ligger på 3,50 procent.
I samband med att beskedet lämnades flaggade man också för att ytterligare sänkningar kan vara att vänta under den närmaste tiden.
”Om inflationsutsikterna står sig kan räntan sänkas ytterligare två eller tre gånger i år, vilket är något snabbare än i direktionens bedömning i juni”, skriver de i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Flera sänkningar i år – så påverkas ditt bolån
Så påverkas du av räntesänkningen
Samtidigt som inflationen sjunker och ligger i linje med Riksbankens mål på 2,0 procent så är den svenska ekonomin förhållandevis svag.
För att reda ut vad tisdagens besked innebär för svenska privatpersoner har Nyheter24 pratat med sparekonomen Frida Bratt. Hon säger att den nya räntesänkningen kommer märkas av både direkt och indirekt.
– Våra bolåneräntor kommer till många bolånetagares glädje att falla. Det kommer dock även sparräntorna att göra. Men framför allt gör ju Riksbanken detta för att stötta upp svensk ekonomi i ett läge där vi befinner oss i en lågkonjuktur och där inflationen ligger under målet, bland annat i syfte att inte fler exempelvis ska drabbas av arbetslöshet, säger hon.
Bratt spår dessutom att styrräntan i slutet av året kommer ligga på liknande nivåer som i dag.
– I slutet av året bör styrräntan ligga på 2,75-3 procent, vilket ger bolåneräntor på 3,5-3,75 procent. Det är viktigt att som privatperson hålla koll på att man verkligen får genomslag på sin bolåneränta.
Och att räntan istället skulle kunna höjas tror hon inte kommer att ske.
– Den risken ser jag som väldigt liten. Risken är nu snarare att inflationen blir för låg, avslutar hon med att säga till Nyheter24.
LÄS MER: Riksbanken öppnar för snabbare sänkningar
Ekonomen: De kan få 30 000 mer
Till TT berättar SPP:ss sparekonom Shoka Åhrman att om Riksbankens bedömning om ytterligare tre potentiella sänkningar på 0,25 procentenheter vardera, skulle kunna resultera i 10 000 kronor mer i plånboken för dem med lån på en miljon kronor. De som istället har lån på tre miljoner kronor skulle då få 30 000 kronor mer.
– Lägger vi ihop ett antal sänkningar så kommer det på riktigt kanske börja märkas i plånboken hos gemene man som är bolånetagare.
MISSA INTE: Skatteverkets avdrag för husägare – spara 50 000 kronor