BankID om nya Swish-bedrägerierna: ”Tryck avbryt”
En ny våg av bedrägerier florerar i Sverige. Falska Swish-appar används för att lura inte ont anande människor på pengar. Men hur påverkas BankID av detta, som används för att signera Swish-betalningar?
– Som alltid gäller det att noggrant läsa igenom, säger BankID:s Charlotte Pataky till Nyheter24.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
De senaste dagarna har allt fler varningar riktats mot de falska Swish-apparna som florerar. Appen ser ut och fungerar precis som den vanliga Swish-appen, men i själva verket genomförs inga transaktioner och privatpersoner och företag blir lurade.
Då bluff-appen ser identisk ut med den riktiga är den också svår att upptäcka. Men det finns ett sätt för att lyckas identifiera bedrägeri-appen.
LÄS MER: Bedragare betalar med falsk Swish-app – så skyddar du dig
Så känner du igen falska Swish-appen
Företag och organisationer uppmanas nu ladda ner appen Swish Företag för att kunna hålla koll på eventuella överföringar i realtid. Om du till exempel driver någon form av verksamhet som accepterar Swish som betalmetod bör detta alltså göras omgående.
Då kan du, liksom privatpersoner, säkerställa att den betalning som utlovats faktiskt anländer till mottagaren.
LÄS MER: Varning för falsk Swish-app – så känner du igen den
BankID:s tidigare varning: "Aldrig svara..."
Bara under 2023 uppgick de totala brottsvinsterna från bedrägerier till hela 7,5 miljarder kronor. Det var en ökning med 22 procent jämfört med året dessförinnan, enligt polisens statistik.
I tider där bedrägerierna blir allt mer avancerade och allt fler utsätts har därför flera banker, företag och myndigheter riktat skarpa varningar till allmänheten.
Ett av alla företag som fått sitt varumärke utnyttjat av sluga bedragare är BankID, vars namn upprepade gånger florerat i samband med bluffade mejl- och sms-utskick.
Under sommaren förekom utskick av ett mejl där privatpersoner kontaktades med information gällande att ens betalkort använts för köp utomlands. Köpet, som alltid skrevs till 420 euro, skulle dock kunna stoppas om man loggade in med sitt BankID.
Det fick BankID att gå ut med en varning till allmänheten och tydlig uppmaning till alla de som blir kontaktade på det sättet.
”Som alltid ska man aldrig svara på dessa mejl. Vi, tillsammans med polisen, bankerna och myndigheter informerar kontinuerligt om att aldrig svara på mejl eller sms”, skrev Charlotte Pataky, pressansvarig på BankID till Nyheter24 då.
LÄS MER: BankID:s skarpa avrådan till kunderna: "Aldrig"
BankID om bedragarens falska Swish-app
I de tider vi befinner oss i nu där bedragare skapat falska Swish-appar så har Nyheter24 på nytt pratat med BankID:s pressansvariga Charlotte Pataky.
Denna gången för att ta reda på hur BankID och dess användare påverkas, då tjänsten Swish signeras med hjälp av just BankID.
– Gällande de falska Swish-appar måste du kontakta Swish. BankID användare kan inte påverkas av detta, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:
– Men som alltid gäller det att noggrant läsa igenom var du identifierar dig och vad du skriver under. Är du tveksam tryck avbryt. Öppna aldrig BankID på uppmaning av någon som har kontaktat dig.
Då den fejkade Swish-appen, som lyckats lura många, inte är en riktig tjänst så ser det endast ut som att överföringen är gjord. Men i själva verket har den inte genomförts och således har inte heller BankID använts.
– Säkerhet är något vi arbetar med 24 timmar om dygnet och vårt viktigaste uppdrag är att BankID är säkert och tillgängligt, slår Pataky fast i intervjun med Nyheter24.