Sparar du? Se upp för det här när du köper dessa fonder
Det har blivit allt vanligare att spara pengar från lönen varje månad. Ett av alla sparsätt är att förvalta pengarna i fonder. Och vissa av dem har blivit allt mer populära den senaste tiden. Då finns det också några viktiga detaljer att tänka på, enligt sparekonomen Frida Bratt.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Svenska folkets fondsparande Q2 2024
Efter det andra kvartalet 2024, det vill säga perioden april till och med juni, uppgick svensk folkets totala fondförmögenhet till 7 693 miljarder kronor.
Det var då en ökning med 117 miljarder, motsvarande 1,5 procent, jämfört med kvartalet dessförinnan.
Källa: SCB
Nästan alla svenskar sparar på ett eller annat sätt pengar i fonder antingen genom ett privat, aktivt sparande eller genom tjänstepension eller annan avsättning.
Faktum är att sju av tio svenskar sparar pengar i just fonder på egen hand och utöver dem har de flesta pensionssparande i fonder, uppger Fondkollen.
På sin hemsida skriver de att just fonder passar för både engångsinsättningar som vanligt månadssparande.
”Men man ska komma ihåg att placera i fonder och andra värdepapper alltid är en risk. Att en fond tidigare gått bra och haft en bra historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde”, skriver Fondkollen.
LÄS MER: Så mycket sparar svenskar till pensionen varje månad
Ekonomen om svenskarnas fondförmögenhet
Den senaste tiden är det en marknad som fått allt fler privatsparares ögon på sig. Nordnet Banks sparekonom, Frida Bratt, uppger för Nyheter24 att intresset för att placera fonder i Indien ökat rejält.
”För bara ett år sedan ägde endast totalt 8 413 kunder hos Nordnet Indienfonder. Idag är siffran 27 609. Ökningen av antalet har varit brant och skett månad för månad. Bara i år är ökningen av antalet sparare i Indienfonder 250 procent”, skriver hon i ett mejl till Nyheter24 och fortsätter:
”Även statistik från Fondbolagens förening bekräftar ett ökat sparande i Indienfonder. Vid årets början låg svenskarnas fondförmögenhet i Indienfonder på omkring 9,9 miljarder, för att nu ligga på 12,7 miljarder. Motsvarande siffra för Kinafonder är nu strax under 5 miljarder. I början av 2021 var denna siffra 20 miljarder kronor”.
En av anledningarna att den indiska marknaden går bättre och bättre hos svenska sparare är framför allt på Kinas bekostnad, slår Bratt fast.
”Framför allt är det just spararnas skifte bort från Kina mot Indien som är intressant. Det hänger givetvis ihop med att Indienfonder gått som tåget under en tid, medan den kinesiska marknaden har det tufft, åtminstone fram tills rallyt de senaste dagarna”.
MISSA INTE: Så sparar du till pensionen – beroende på när du är född
MISSA INTE: Då riskerar du förlora 500 kronor per månad som pensionär
Frida Bratt: Det ska du tänka på när du fondsparar
Bratt utvecklar också att Indien som land har infört flertalet reformer som ska bidra till en ökad attraktionskraft i utländska investerares ögon. För att locka svenskar och andra sparare har man på olika sätt underlättat den utländska direktavkastningen och effektiviserat skatten på både varor och tjänster.
Men det finns trots de positiva signalerna flera saker du som sparar pengar i fonder bör se upp för, menar Frida Bratt.
”Som sparare är det dock bra att vara medveten om att rena landfonder riskerar att vara mycket volatila. Indienfonderna har gått mycket starkt det senaste året, och frågan blir då som alltid hur mycket som finns kvar för den här gången.”
Istället bör du som fondsparare se den här typen av fonder som ”en smal krydda” som bör utgöra en mindre del av portföljen.
”Det är också bra att vara uppmärksam på förvaltningsavgifterna. Många Indienfonder tar ut höga avgifter, vilket delvis får sägas bero på att det är dyrare att verka som förvaltare på mindre genomlysta marknader så som den indiska”, avslutar Bratt med att skriva till Nyheter24.
LÄS MER: Inga semesterdagar? Då har du rätt till 10 dagar till med lön