Det finns vissa ytor där bakterier och virus frodas.
Det finns vissa ytor där bakterier och virus frodas. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Christine Olsson/TT

Här är bakteriefällan du troligen rör vid varje dag på jobbet: "Magsjuka"

På en arbetsplats vistas ofta många människor samtidigt och därför är det inte så konstigt att både bakterier och virus sprids lätt. Det finns dock vissa föremål och ytor som agerar särskilt bra grogrund för snuskiga partiklar.


Många är av uppfattningen att toaletten är den allra smutsigaste delen av en arbetsplats, men så är faktiskt inte fallet – åtminstone inte om man ska tro en studie genomförd av Healthy Workplace Project i samarbete med Charles Gerba, professor i mikrobiologi vid University of Arizona. 

Genom att samla in närmare 5 000 prover från arbetsplatser, däribland fabriker, advokatbyråer och call centers, med totalt 3 000 anställda, slog man fast att flest bakterier och virus gick att finna i personalrum och kök.

 – Man har på många sätt att göra med en oreglerad restaurang. Människor med olika hygienvanor som delar ett utrymme utan någon reglering, säger Gerba till Forbes. 

"Grogrund för bakterier och virus"

Mer specifikt testade man hur pass kontaminerade olika ytor på arbetsplatserna var med måttet ATP. Ett ATP-mått på 300 eller mer innebär att det är hög risk att sjukdomar kan överföras via ytan.

Undersökningen visade att ytorna på vissa föremål stack ut: handtagen på kökskranar och mikrovågsugnar var särskilt smutsiga. Hela 75 procent av kranarna hade ett ATP-mått på över 300 och för mikrovågsugnarna var samma siffra 48 procent.

– En arbetsplats som misslyckas med dagliga hygienrutiner kan bli en grogrund för bakterier och virus, säger Brad Reynolds vid The Healthy Workplace Project, till Forbes och fortsätter:

– Bristande städning och sanering, särskilt vid högrisk-ytor som kökskranar och mikrovågsugnar, kan leda till en spridning av förkylningar, influensa och magsjuka.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!