Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rökare kan inte känna kaffets riktiga smak

- 27/03/2014, 07:06 -
Är du säker på att du känner kaffesmaken fullt ut?
1 av 3

Är du säker på att du känner kaffesmaken fullt ut?

TT / Montage

En god kopp kaffe på morgonen – de flesta vet hur det smakar. Eller?
2 av 3

En god kopp kaffe på morgonen – de flesta vet hur det smakar. Eller?

TT

Även de som slutat röka påverkas.
3 av 3

Även de som slutat röka påverkas.

Stian Lysberg Solum / TT

Om du gillar att ta en cigarett och en kopp kaffe har du förmodligen aldrig smakat kaffe på riktigt. En ny studie hävdar att tobak förstör den beska men ljuva smaken av koffein.

Det är dags att sluta röka om du vill uppleva en god kopp kaffe på riktigt. Ja, enligt en ny studie känner nämligen inte rökare av den där riktiga kaffesmaken.

Enligt forskarna vid Pitié-Salpêtrière-sjukhuset i Frankrike påverkar tobak den delen av smaklökarna som känner av beska smaker. Uppfattningen av surt, sött och salt påverkas inte alls, skriver Science Daily.

Värre bland de som slutat röka

Testerna i studien har genomförts på 451 anställda vid olika sjukhus i Paris. De fick känna av de fyra grundsmakerna, och delades in i tre grupper; rökare, icke-rökare och de som slutat röka.

Även de som tidigare rökt men nu lagt av hade svårt att känna den fulla smaken av beskt. Var femte rökare i studien kunde inte känna igen smaken på ett korrekt sätt. Bland de som slutat röka handlade det om var fjärde deltagare.

Forskarna är oroliga över att viss tobak kan ha en negativ inverkan på återväxten av smaklökar på tungan. Därför kan personer som slutat röka fortsätta påverkas, skriver Science Daily.