Är du säker på att du känner kaffesmaken fullt ut?
1 av 3
Är du säker på att du känner kaffesmaken fullt ut? - Foto: TT / Montage
En god kopp kaffe på morgonen – de flesta vet hur det smakar. Eller?
2 av 3
En god kopp kaffe på morgonen – de flesta vet hur det smakar. Eller? - Foto: TT
Även de som slutat röka påverkas.
3 av 3
Även de som slutat röka påverkas. - Foto: Stian Lysberg Solum / TT

Rökare kan inte känna kaffets riktiga smak

Om du gillar att ta en cigarett och en kopp kaffe har du förmodligen aldrig smakat kaffe på riktigt. En ny studie hävdar att tobak förstör den beska men ljuva smaken av koffein.


Vill ta reda på mer

– Vi anser att känslan av besk smak borde utforskas mer ingående, både som ett verktyg för att få människor att sluta röka och för att förhindra människor från att börja. I allmänhet borde man titta på kemoreceptorers roll när det kommer till rökning, säger Nelly Jacob, som lett studien, i ett uttalande.

Det är dags att sluta röka om du vill uppleva en god kopp kaffe på riktigt. Ja, enligt en ny studie känner nämligen inte rökare av den där riktiga kaffesmaken.

Enligt forskarna vid Pitié-Salpêtrière-sjukhuset i Frankrike påverkar tobak den delen av smaklökarna som känner av beska smaker. Uppfattningen av surt, sött och salt påverkas inte alls, skriver Science Daily.

Värre bland de som slutat röka

Testerna i studien har genomförts på 451 anställda vid olika sjukhus i Paris. De fick känna av de fyra grundsmakerna, och delades in i tre grupper; rökare, icke-rökare och de som slutat röka.

Även de som tidigare rökt men nu lagt av hade svårt att känna den fulla smaken av beskt. Var femte rökare i studien kunde inte känna igen smaken på ett korrekt sätt. Bland de som slutat röka handlade det om var fjärde deltagare.

Forskarna är oroliga över att viss tobak kan ha en negativ inverkan på återväxten av smaklökar på tungan. Därför kan personer som slutat röka fortsätta påverkas, skriver Science Daily.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

1 timme sedan

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

2 timmar sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.