Gifta par drabbas mer sällan än singlar av hjärtsjukdom.
1 av 3
Gifta par drabbas mer sällan än singlar av hjärtsjukdom. - Foto: Montage / TT
Ett hjärta i röntgenbild.
2 av 3
Ett hjärta i röntgenbild. - Foto: Tomas Oneborg / TT
Gifta par löper mindre risk för hjärtsjukdomar.
3 av 3
Gifta par löper mindre risk för hjärtsjukdomar. - Foto: TT

Singlar löper högre risk för hjärtsjukdomar

Gifta par har inte samma benägenhet att drabbas av hjärtsjukdom som singlar, skilda och änklingar. Det visar en ny studie genomförd på 3,5 miljoner amerikaner.


Så genomfördes studien

Forskarna använde sig både av frågeformulär som personer fick fylla i vid olika hälsoundersökningar, samt tester för cancer och hjärtsjukdomar som genomfördes av ett företag i Ohio. Testerna gjordes under perioden 2003-2008 och genomsnittsåldern bland deltagarna var 68 år. Två tredjedelar av deltagarna var kvinnor.

USA. Kan ett äktenskap vara bra för hjärtat? Ja, kanske.

En ny studie som genomförts på 3,5 miljoner amerikaner visar att de som hade en partner löpte mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom på äldre dar.

"Syntes hos både män och kvinnor"

Singlar, skilda och änklingar drabbades i högre utsträckning av sjukdomarna.

– Skillnaden syntes både hos män och kvinnor, säger kardiologen Jeffrey Berger, som varit med och genomfört studien, till New York Daily News.

"En partner kan uppmuntra dig att röra dig mer"

De gifta paren hade en fem procent lägre risk för hjärtsjukdom än singlarna. En av anledningarna kan vara att partners ser till att hålla varandra i form.

– En partner kan uppmuntra dig att röra dig mer, hålla koll på vad du äter och sådana saker, säger Berger till New York Daily News.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes till 16 års fängelse i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.