Fredag 23 Jul
Stockholm

Här är den verkliga orsaken bakom aggressiva gamers

Vad kan göra gamers arga?
Vad kan göra gamers arga?. Foto: Casey Rodgers / TT

Flera, förvisso kritiserade, studier har kopplat ihop våld i spel till spelare som blir aggressiva. Men nu har forskare hittat den verkliga anledningen. Spelen är ibland för svåra.

Kommentera (36)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bra för inlärningen

En artikel som publicerades av American Psychological Association i vintras hävdade att våldsamma spel faktiskt kan vara bra för unga. Spelen sägs kunna stärka en rad kognitiva färdigheter så som rumslig navigering, minne och hur saker uppfattas.

Har du kastat en handkontroll i golvet? Dunkat näven i tangentbordet? Antagligen, om du spelat ett spel som inte varit helt superlätt.

Nu har forskare lyckats hitta den verkliga anledningen till att "gamers" blir aggressiva. Det handlar inte om att spelen i sig kan vara våldsamma – utan mer om frustration, skriver IGN.

Fick testa enkelt pusselspel

Studien genomfördes på Oxforduniversitetet i Storbritannien och Rochesteruniversitetet i USA. Spelare fick testa olika spel under 20 minuter. När spelen i sig var våldsamma märktes ingen direkt påverkan.

I ett experiment fick ett antal personer testa ett enkelt pusselspel som forskarna kontrollerade så att det blev svårare och svårare. Det var när spelarna inte lyckades lära sig behärska spelet ordentligt som de blev arga eller aggressiva.

– Vi fokuserade på motiven till varför personerna spelar spelen och fann att de har ett psykologiskt behov av att lyckas när de spelar. Om spelarna känner sig motarbetade av kontroller eller design kan de bli aggressiva, säger Andrew Przybylski från Oxforduniversitetet till IGN och fortsätter:

– Det här behovet att bemästra spelet är betydligt viktigare än om spelet innehåller våldsamt material eller ej. 

"En känsla av att inte ha kontrollen"

Forskarna menar att deras studie inte motbevisar de som hävdar att våldsamma spel påverkar spelarna – men att den visar den verkliga anledningen.

– Aggressionen kommer från en känsla av att inte ha kontrollen eller av att vara inkompetent som spelare. Om ett spels struktur eller design hindrar nöjet av att spela är det detta, inte våldsamma inslag, som driver på aggressiva känslor, säger Richard M Ryan från Rochesteruniversitetet, till IGN.

Kommentera (36)
Kopiera länk
Dela
Har du haft sönder något föremål när du spelat teve/datorspel?
Tack för din röst!