Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nio av tio frukter innehåller kemikalier

- 28/04/2014, 07:58
87 procent av frukten visade sig innehålla spår av kemikalier.
1 av 3

87 procent av frukten visade sig innehålla spår av kemikalier.

TT Bild

De ämnen som påträffats är hormonstörande och cancerogena.
2 av 3

De ämnen som påträffats är hormonstörande och cancerogena.

TT Bild

Låga halter av bekämpningsmedel har även påträffades i ett prov på ekologiska bananer.
3 av 3

Låga halter av bekämpningsmedel har även påträffades i ett prov på ekologiska bananer.

TT Bild

Enligt en rapport från Naturskyddsföreningen, som tagit del av provtagningar gjorda av Livsmedelsverket under 2013, finns rester av bekämpningsmedel i nio av tio frukter.

87 procent av en vanlig fruktkorg innehållande äpplen, päron, bananer, vindruvor och citrusfrukter innehåller rester av bekämpningsmedel. Det visar tester från i fjol där Livsmedelsverket testat 647 olika frukter.

– Det är väldigt bekymmersamt att man hittar rester av bekämpningsmedel i nio av tio frukter, och att det ofta handlar om ämnen som är hormonstörande och cancerogena, säger Johanna Sandahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen, till Svenska Dagbladet.

Vindruvor värst

Tester visade att den frukt som är allra värst är vindruvor. Totalt hittades 51 olika kemikalier. En av dessa är kemikalien klormekvat – som vid djurförsök visat sig kunna påverka reproduktionen. Kemikalien är främst avsett för spannmål men kan även användas för att ge ökad fruktsättning hos vindruvor och päron.

Som mest har Livsmedelsverket hittat rester av tolv olika preparat i tester på vindruvor, jordgubbar och selleri, skriver Svenska Dagbladet.

Blandningen förstärker

En sådan blandning kan leda till att de olika kemikalierna förstärker varandra men även riskera att reagera med nya och oönskade effekter.

I Danmark har danska livsmedelsverket gått ut med rekommendationer att känsliga grupper, så som gravida kvinnor och små barn, endast bör välja ekologisk frukt. Något som svenska Naturskyddsföreingen anser att även svenska Livsmedelsverket borde göra. 

– Det är nyttigt att äta frukt och inget man bör sluta med, men som konsument borde du kunna få bättre vägledning. Det är omöjligt att veta hur mycket kemikalierester som finns i de varor du köper, säger Johanna Sandahl, till Svenska Dagbladet.