87 procent av frukten visade sig innehålla spår av kemikalier.
1 av 3
87 procent av frukten visade sig innehålla spår av kemikalier. - Foto: TT Bild
De ämnen som påträffats är hormonstörande och cancerogena.
2 av 3
De ämnen som påträffats är hormonstörande och cancerogena. - Foto: TT Bild
Låga halter av bekämpningsmedel har även påträffades i ett prov på ekologiska bananer.
3 av 3
Låga halter av bekämpningsmedel har även påträffades i ett prov på ekologiska bananer. - Foto: TT Bild

Nio av tio frukter innehåller kemikalier

Enligt en rapport från Naturskyddsföreningen, som tagit del av provtagningar gjorda av Livsmedelsverket under 2013, finns rester av bekämpningsmedel i nio av tio frukter.


Välj ekologiskt

Kemiska bekämpningsmedel är inte tillåtna i ekologisk frukt och grönsaker, och tester har visat att rester av kemikalier i ekologiska alternativ är ytterst sällsynta.

Av Livsmedelsverkets test av 62 ekologiska produkter var 61 helt fria från sår av bekämpningsmedel, skriver Svenska Dagbladet.

87 procent av en vanlig fruktkorg innehållande äpplen, päron, bananer, vindruvor och citrusfrukter innehåller rester av bekämpningsmedel. Det visar tester från i fjol där Livsmedelsverket testat 647 olika frukter.

– Det är väldigt bekymmersamt att man hittar rester av bekämpningsmedel i nio av tio frukter, och att det ofta handlar om ämnen som är hormonstörande och cancerogena, säger Johanna Sandahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen, till Svenska Dagbladet.

Vindruvor värst

Tester visade att den frukt som är allra värst är vindruvor. Totalt hittades 51 olika kemikalier. En av dessa är kemikalien klormekvat – som vid djurförsök visat sig kunna påverka reproduktionen. Kemikalien är främst avsett för spannmål men kan även användas för att ge ökad fruktsättning hos vindruvor och päron.

Som mest har Livsmedelsverket hittat rester av tolv olika preparat i tester på vindruvor, jordgubbar och selleri, skriver Svenska Dagbladet.

Blandningen förstärker

En sådan blandning kan leda till att de olika kemikalierna förstärker varandra men även riskera att reagera med nya och oönskade effekter.

I Danmark har danska livsmedelsverket gått ut med rekommendationer att känsliga grupper, så som gravida kvinnor och små barn, endast bör välja ekologisk frukt. Något som svenska Naturskyddsföreingen anser att även svenska Livsmedelsverket borde göra. 

– Det är nyttigt att äta frukt och inget man bör sluta med, men som konsument borde du kunna få bättre vägledning. Det är omöjligt att veta hur mycket kemikalierester som finns i de varor du köper, säger Johanna Sandahl, till Svenska Dagbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Polisen i Härnösand rapporterar om brand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.