Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Större risk för killar att dricka energidryck

Hur farliga är energidryckerna?
1 av 2

Hur farliga är energidryckerna?

TT Bild

Red Bull, den kanske vanligaste energidrycken.
2 av 2

Red Bull, den kanske vanligaste energidrycken.

TT Bild

Nyheter | 19/06/2014 07:29

Att det finns risker med att dricka energidryck har stått klart sedan tidigare. Men nu kommer nya rön från forskarna.

En ny amerikansk studie visar att det finns stora skillnader i hur pojkar respektive flickor reagerar på koffeinet som finns i vanliga energidrycker.

Deltagarna i studien delades upp i två åldersgrupper, 8-9 år samt 16-17 år. De delades även upp efter kön. De tonåriga pojkarnas kroppar tog upp koffeinet på samma sätt som de yngre pojkarna. Men bland tjejerna kunde tonåringarna lättare hantera koffeinet jämfört med de yngre flickorna.

"Visar hur lite vi vet"

Eftersom de tonåriga killarnas kroppar hade sämre ämnesomsättning påverkades de mer av koffeinet. De fick en större "kick" av att dricka energidryck – och därmed utsattes de även för större risker.

– Den här studien visar framför allt hur lite vi vet än så länge vet om hur energidrycker påverkar ungdomar, säger Ulla Beckman Sundh på Livsmedelsverket till SVT.

"Ska absolut inte användas som törstsläckare"

Det var dock inte hjärtfrekvensen som påverkades negativt i studien – de flesta barnen fick tvärtom en lägre hjärtfrekvens. Däremot ökade de allra flestas blodtryck markant.

– Unga ska absolut inte använda koffeindrycker, som energidrycker, som törstsläckare, säger Beckman Sundh till SVT.

LÄS MER:

Expert: "Energidryck lika farligt som droger"

Tror du att energidrycker påverkar kroppen negativt?