Nyss hemkommen från en härlig solsemester? Då gör du bäst i att inte snacka om den.
Nyss hemkommen från en härlig solsemester? Då gör du bäst i att inte snacka om den. - Foto: Sakchai Lalit

Berätta inte om din semester – det kan få dig att må dåligt

De flesta känner igen känslan. Du har varit utomlands, laddat upp halva semestern på sociala medier och vill berätta om allt för alla om när du väl kommit hem. Gör inte det – det kan få dig att må sämre.


En ny studie, publicerad i Psychological Science, visar vad många av oss redan hade på känn – att ingen egentligen vill höra om hur fantastiskt du hade det på semestern.

Men tvärtemot vad man kanske tror rör det sig inte om missunnsamhet.

Du själv som mår dåligt

I stället konstaterar studien att det i själva verket är du som i slutändan kan må dåligt av att bombardera vänner med strandbilder, afterskianekdoter eller allmänt härliga semesterupplevelser.

Forskningsresultatet visade nämligen att människor hellre vill tala om en vanlig upplevelse som delas bland dem, än att diskutera en upplevelse som endast en person i gruppen varit med om, skriver Newsner.

Känsla av utanförskap

Denna slutsats drogs efter att forskarna visat grupper om fyra en av två filmer, antingen ett utmärkt eller en medioker film, och sedan sammanfört dem för att diskutera vad de just hade sett.

Studiepersonerna var indelade i två grupper där tre personer såg den vanliga, halvdåliga filmen och endast en som såg den "extraordinära". Det visade sig då att den ensamme tittaren lämnades med en känsla av att vara utanför och att känslan efter diskussionen var betydligt sämre än hos de som tittat på den mediokra filmen, skriver Newsner.

Inte oväntat hade personerna som fått se den bättre filmen även antagit att det skulle göra deras sociala interaktioner bättre – något som visade sig direkt felaktigt.

Med andra ord gör du kanske rätt i att behålla semesterminnena för dig själv, eller åtminstone inom gruppen du delar dem med.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.