Söndag 16 Maj
Stockholm

Är män som gillar stark mat manligare än män som föredrar svagare?

Mmmm, chili.
1 av 2
Mmmm, chili. Foto: Youtube
Göttigt!
2 av 2
Göttigt!. Foto: Youtube

Det beror på hur man mäter. En studie visar nämligen att män med höga halter av testosteron är mer förtjusta i stark mat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att det är testosteronhalten som ska avgöra hur mycket "man" en man är tycker inte vi är den ultimata mätmetoden. Det är dock så den här studien skulle kunna uppfattas.

Det är Grenobles universitet som kommit fram till slutsatsen att män med förkärlek till stark mat tenderar att ha högre testosteronhalt än män med något mildare smak, rapporterar Quartz Magazine.

I studien, som publicerades i Physiology & Behavior, fick 114 män frågan om de gillar stark mat. Därefter serverades de potatismos och fick fri tillgång till starka såser.

Forskarna upptäckte att männen med högt testosteronvärde använde mer av såserna, och uttryckte mer uppskattning för styrkan i maten. Höga halter av testosteron har länge kopplats till tävlingsinstinkt. Och visst har man sett det? "Sköna" lirare på restauranger som tävlar i stark mat, typ så här:

Bildkälla 

Det verkar emellertid svårt att dra slutsatser från experimentet. Sambandet kan vara biologiskt, att kryddig mat höjer testosteronhalten i kroppen. Eller normativt, att det anses vara maskulint att trycka i sig saker som bränner, och att så kallade alpha males pressas till att skvätta ordentligt med såsen.

En tredje förklaring skulle kunna vara färgen. Såser är oftast röda, och tidigare studier har visat att män som gillar färgen röd ofta har högre testosteronhalt än män som gillar blå, skriver Quartz.

Alla testosteronstinna personer bör dock inte jubla allt för mycket. Visst, det är den viktigaste av androgenerna, men testosteron kan också leda till håravfall, extrem kroppsbehåring och akne.

Här testar ett gäng danskar lite starka grejer: 


Gillar du stark mat?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela