Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie avslöjar – så ser det perfekta äktenskapet ut

- 10/01/2015, 10:15
1 av 2

TT NYHETSBYRÅN

2 av 2

Ap

En ny studie säger sig sitta på kunskap om det perfekta äktenskapet. Dessutom är gifta personer lyckligare än ogifta, enligt studien.

Att gifta personer är hälsosammare, mer sociala och allmänt lyckligare än ogifta har forskare vetat om sedan tidigare. Länge har man emellertid sökt svaret på "hönan och ägget-frågan": Är det för att giftermålet i sig leder till ökad lycka, eller är det helt enkelt mer sannolikt att lyckliga människor går och gifter sig?

En studie från amerikanska National Bureau of Economic Research gör nu anspråk på att besvara den frågan. 

Vänskap är nyckeln

Nyckeln till ett lyckligt äktenskap är att gifta sig med någon som även är ens bästa vän, menar forskarna. Efter att ha kontrollerat för nivån av lycka före äktenskap kom de fram till att giftermålet i sig faktiskt gör folk lyckligare, skriver Business Insider. 

Den nära vänskapen är den största delen i det. Studien kom fram till att den som ser sin make eller maka som bästa väl får dubbelt så mycket tillfredsställelse från äktenskap i jämförelse med andra. 

Gäller inte hela världen

Forskarna hävdar även att människor som har det svårt kan bli lyckligare av att gifta sig. Resultaten verkar dock inte gälla för hela världen. På vissa ställen, bland annat i delar av Sydamerika, har studier visat att giftermål lett till nedgång i lyckan.

Trots fördelarna med äktenskap i USA blir det dock allt mindre vanligt att människor gifter sig, skriver Business Insider