Så här tvättar du din penis

Det är viktigt att hålla sig ren.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Penisbärare bör tvätta sin penis varje dag. Särskilt de dagar en vart fysiskt aktiv, onanerat eller haft sex, det säger Dr Darius Paduch, urolog och manlig sex-specialist, till Buzzfeed.

Den största anledningen är att ljumsken, som sitter så nära penis kan vara en mörk, fuktig grogrund för dåliga bakterier och obehagliga dofter, precis som under armhålan. Därför är det viktigt att hålla penis ren, eftersom den är så nära en bakteriefälla på den egna kroppen.


Bildkälla

Ljummet vatten

Det bästa sättet att hålla området rent är att tvätta, penis, ljumsken och testiklarna varje dag med varmt vatten.

Om det skulle lukta konstigt eller behövas fräschas upp extra mycket efter exempelvis fysiska aktiviteter, så kan man även använda tvål. Då det är ett känsligt område blir det lätt irriterat av direktkontakt med tvål och därför är det viktigt att skapa ett lödder i händerna innan. Paduch rekommenderar även män att använda tvål som innehåller mindre kemikalier.

Tvätta efter sex

Att tvätta sig efter sex kan förebygga infektioner och sexuellt överförbara sjukdomar och minska risken för HIV. Eftersom bakterier växer snabbare när de torkar på huden så bör man tvätta sig inom tio minuter efter samlag.

– Sår och infektioner, hudskav och dålig hygien kan öka risken för HIV-smitta, säger Dr Darius Paduch.

Viktigt är också att inte tvätta för mycket då den skyddande barriären på huden kan skadas och en kan få tvättsår.

/
/
/