Snart nyttigt?
1 av 4
Snart nyttigt? - Foto: Svenska Dagbladet/TT
Kanon för chokladälskare.
2 av 4
Kanon för chokladälskare. - Foto: TT
Vi tackar forskarna.
3 av 4
Vi tackar forskarna. - Foto: Bertil Ericson / TT
Det är awesome.
4 av 4
Det är awesome. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Äntligen dags för superchokladen – både godare OCH nyttig

Yes – äntligen några forskare som fattat vad det är som det ska forskas om!!!


Choklad är ju som bekant jäkligt gottigt – och dessutom innehåller det nyttiga antioxidanter som är bra för blodkärlen. Nu ska det alltså bli både godare OCH nyttigare, det har forskare från University of Ghana jobbat hårt med.

Bildkälla

Enligt SVT har de nämligen plockat fram en metod för att den ska få behålla mer av sina nyttiga ämnen under framställningen. Allting genom att göra små förändringar under framställningsprocessen som gör stor skillnad för produkten. De delade in frökapslarna från kakao i olika grupper för att se hur länge de skulle lagras rostade det sedan på lägre värme. Succé för de frökapslar som lagrats i åtta dagar!

– Det ökade antioxidantkapaciteten i bönorna såväl som smaken. Den nya tekniken kan vara speciellt användbar i länder i sydöstra Asien och Latinamerika där kakaobönorna producerar en choklad med mindre intensiv chokladsmak och med reducerad antioxidantaktivitet, säger Emmanuel Ohene Afoakwa, vid University of Ghana, enligt SVT.

Bildkälla

Eftersom att SVT är SVT har de dock plockat fram någon som är mer skeptisk till den nya superchokladen.

– Antioxidanter kan hjälpa till att motverka hjärtinfarkt men äter man för mycket choklad så kan man bli överviktig vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt. Det bästa är att få i sig antioxidanterna genom frukt och grönsaker och framför allt baljväxter, även om det inte uppfattas som lika gott som choklad, säger Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset (och glädjedödare) till SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Älskar du choklad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.