1 av 4
- Foto: Ap / TT
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: SVENSKA DAGBLADET / TT
4 av 4
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Så kan snabbmaten bli nyttigare för oss

Enligt en studie kan snabbmat ganska enkelt bli nyttigare, utan att tappa smak.


Alla vet vi att snabbmat och bearbetade livsmedel inte direkt är någon hälsokost. Men enligt en studie som nyhetssidan CTV News skriver om kan tillverkarna genom att förändra hur de framställer maten också göra den nyttigare.

Framförallt handlar det om att minska salten i maten. Enligt forskaren Youngsoo Lee behöver det egentligen inte vara så mycket salt och fett i den mat som framställs:

– Mycket av saltet som tillsätts frigörs inte i munnen där vi kan känna dess smak.


Bildkälla: TT Bild

Det går alltså för mattillverkarna att minska på onyttigheterna i maten och ändå göra sina kunder nöjda. I korthet går det ut på att maten görs mer porös, så att så mycket smak som möjligt stannar i munnen istället för att följa med ner i magen där den ändå inte gör någon nytta. Det betyder att mindre salt och fett behöver läggas till och då blir maten också nyttigare.

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tänker du på vad du äter?
Tack för din röst!