- Foto: TT montage

13 saker du borde veta om din rumpa

Det kan hända mycket med delen du sitter på.


1. Det är vanligt med rumpacne – och det går att behandla

Till exempel kan du behandla rumpan med medicin och laser.

Bildkälla

2. Torkar du rumpan med våtservetter? Sluta med det

– Flera personer får allergiska reaktioner, säger doktor Michele S. Green, till Buzzfeed. Enligt henne är det bättre att använda tvål, vatten och vanligt papper. Känsliga rumpor kräver tvål utan parfym.

Bildkälla

3. Du kan få hudcancer på skinkorna även om du inte ligger och solar med rumpan upp i vädret

Enligt doktor Green är det vanligt att hon hittat tecken på hudcancer på just rumpan.

Bildkälla

4. Det är väldigt vanligt med hudirritationer på rumpan

Flera patienter har eksem där utan att veta om det. Det kan vara på grund av toalettpappret du använder eller kanske någon kräm. Det kan klia och bränna lite överallt på rumpan.

Bildkälla

5. Och om du har irritationer i huden – besök doktorn

Det finns en massa bra krämer för din rumpa så gå till doktorn och skäms inte över dina problem.

Bildkälla

6. Det finns olika anledningar till att du är förstoppad

Du kanske inte ätit tillräckligt med fiber. Eller så är du kanske uttrokad. Det kan även handla om att du har symtom för IBS. Hur som, besök en läkare om det inte går över.

Bildkälla

7. Det finns även flera anledningar till diarré

En anledning kan vara att du ätit något som inte är bra för dig. Virus är också en anledning, och bakterieinfektion. Bota dig själv genom att se till att du inte är uttorkad och drick rena drycker. Om diarren fortsätter mer än två dagar besök en läkare så fort du kan!

Bildkälla

8. Har du otur kan du drabbas av hemorrojder

Hemorrojder innebär att analkuddarna, bestående av blodkärl och bindväv, runt anus blir förstorade, svullna eller utvidgade. Orsaken till det kan vara förstoppning. Symptomen är bland annat att det kliar och svider och att det gör ont när du gör dina behov.

Bildkälla

9. Som tur är går hemorrojder att behandla hemma

En vanlig behandling är att äta en diet som innehåller mycket fiber och vara tillräckligt återfuktad. I värsta fall får du söka läkarhjälp och göra en kirurgisk behandling.

Bildkälla

10. Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna

Två vanliga orsaker till tjocktarmscancer är ärftlighet och vissa andra tarmsjukdomar. Symptomen är bland annat blod i avföringen, och att du ändrar bajsvanor, kanske bajsar du oftare än tidigare. Trötthet och hjärtklappning är också symptom. Ju tidigare man får behandling, desto större är chansen att man blir frisk.

Bildkälla

11. IBS är lika med känslig tarm

Har du magont när du går på toa, förstoppning eller diarré och gasbesvär kan det tyda på IBS. Du kan bära på det i flera år med varierande besvär. Det finns tyvärr inget botemedel, men läkemedel som kan lindra.

Bildkälla

12. En annan slags tarmsjukdom är IBS

Crohns sjukdom är en inflammation i magtarmkanalen. Sjukdomen kommer i perioder, i så kallade skov, och du kan inte bli helt frisk. Blod i avföringen, viktnedgång och magont är några av symptomen. Har du magont med feber och blod när du bajsar bör du söka hjälp. Vissa får till slut göra en stomioperation, läs här om Matilda som lever med en påse på magen.

Bildkälla

13. Summa kardemumma

Mycket kan drabba din rumpa och många sjukdomar liknar varandra med tanke på symptomen. Om du misstänker en sjukdom är det bäst att uppsöka en läkare för säkerhetsskull. Men förhoppningsvis kommer du kunna skaka din göt livet ut.

Bildkälla

LÄS MER: 9 saker du inte visste om slidan

LÄS MER: 9 saker du inte visste om penisen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du rumpor?
Tack för din röst!