Lördag 27 Nov
Stockholm

6 spännande fakta som visar hur ljud påverkar oss i vårt dagliga liv

1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

I dagens samhälle utsätts vi konstant för ljud från olika källor. Och det kan påverka oss mer än vad vi tror.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Huffington Post skriver utifrån forskning om hur ljud påverkar oss människor i vårt dagliga liv.

Här är sex olika saker som påverkas:

1. Inlärning i skolan


Bildkälla: TT Bild

Möjligheten att lära nya saker påverkas av hur mycket ljud vi upplever. Studier visar exempelvis att barn som utsätts för ljud i klassrummet har svårare att läsa och att lära sig nya ord.

2. Produktivitet på jobbet


Bildkälla: TT Bild

Många jobbar idag på kontor med öppen planlösning, där alla sitter tillsammans. Det är inte en bra idé. I ett öppet kontorslandskap utsätts vi för ljud från olika håll, vilket påverkar hur bra vi jobbar och hur skickligt vi lyckas lösa problem.

3. Livslängd


Bildkälla: TT Bild

Det låter dramatiskt, men ljud kan faktiskt döda. Speciellt beror det på hur ens hemmiljö är. Människor som hela tiden utsätts för ljud i hemmet, exempelvis från flygplan eller tung trafik riskerar att drabbas av högt blodtryck vilket kan vara dödligt.

4. Kunna göra flera saker samtidigt


Bildkälla: TT Bild

Människor som har många bollar i luften och håller på med flera saker samtidigt drabbas extra hårt av ljud. Det beror på att de är sämre på att blockera ut ljud än personer som fokuserar på en sak i taget, och det tar också längre tid att återuppta arbetet efter att ha blivit avbruten.

5. Musik funkar inte


Bildkälla: TT Bild

Många försöker stänga ute oljud med annat ljud, men det är en taktik som inte håller. Visst kan glädjen och motivationen öka av att lyssna på sin favoritplatta, men musik gör också att vi har svårare att ta till oss information.

6. Sämre hälsa


Bildkälla: TT Bild

Enligt en studie som Huffington Post hänvisar till sitter personer som utsätts för mycket ljud sämre, och de är mindre benägna att ändra ställning ofta vilket avlastar ryggen. Därför kan ljud leda till en utsliten kropp.

Brukar du störas av ljud?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela