Stockholm

Det här är okända sjukdomen PCO

. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sjukdomen som många kvinnor har utan att veta om det.


Läs mer

Var tionde kvinna lever med PCO och var tjugonde kvinna lever med PCOS, tillsammans utgör de 15 procent av alla världens kvinnor, enligt Womens Health. Och många vet inte ens om det.

Hos vissa kvinnor kan en eller båda äggstockarna vara fyllda med små vätskefyllda blåsor, så kallade cystor och polcystiska ovarier (PCO).

Om en har PCO, det vill säga cystorna och en hormonrubbning samtidigt så kallas det för polycystisk ovarialsyndrom, det vill säga PCOS, vilket kan innebära att man får mens väldigt sällan eller helt utebliven mens.

Många kvinnor lider av PCO och PCOS utan att veta det eftersom vissa av symptomen kan förväxlas med andra hormonrubbningar. Varför en får PCO eller PCOS är inte kartlagt men det kan delvis vara ärftligt.

Nyheter24 har därför pratat om PCSO och PCOS med Rika Hammarström, Gynekologkirurg och återkommande läkare i Malou efter 10.

Sjukdomen debuterar oftast i samband med puberteten, och det det är först då då en kan börja lägga märke till utebliven eller oregelbunden menstruation, eller ingen ägglossning. Ett annat vanligt symptom är kraftig viktuppgång.

Symptom och Behandling

– Det som utmärker sjukdomen är att de kvinnor som har PCO/PCOS har väldigt svårt för att bli gravida då de har begränsad ägglossning. Vanliga symptom är också övervikt, grov hårväxt, fet hy, acne, pigmenförändringar och förhöjd insulinvärde, säger Rika Hammarström till Nyheter24.

Det går inte att bli helt fri från PCO/PCOS, men det går att behandla så att en kan leva ett vanligt funktionellt liv. P-piller med hög andel östrogen är det vanligaste sättet att behandla sjukdomen på som gör att en blir till stor del symptom-fri.

Eftersom en kvinna med PCO/PCOS har begränsad ägglossning finns det medicinsk hjälp att få för att kunna bli gravid.

– När en vill bli gravid finns det bra medicinsk hjälp som kan framkalla ägglossning, säger Rika Hammarström.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.