Måndag 6 Dec
Stockholm

5 sätt som din vagina förändras på när du blir äldre

Nyheter24 listar.
1 av 2
Nyheter24 listar. Foto: Faksimil
Förändras.
2 av 2
Förändras. Foto: Giphy

Vaginan förändras på många sätt med åldern – här är hur.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Hårväxten där nere

Well, det är antagligen den synligaste förändringen. Könshåret kommer att tunnas ut, gråna och eventuellt också försvinna helt. Samma sak som med hår på armarna, skalpen och benen, kort sagt.

2. Vulvan förändras

Första poäng: vi vet att vulvan och vaginan inte är samma sak. Men det är ändå där nere. Och något där nere som under en lång tid håller sig oförändrat – oftast fram till och med någon gång i femtioårsåldern. I samband med klimakteriet minskar dock östrogentillförseln vilket innebär att själva vävnaden kan bli blekare och blygdläpparna mindre tydliga.

3. Sexlusten är aningen mer oklar

Sexlusten kan minska, och sexlusten kan öka – det är högst individuellt. Däremot så är det fortfarande möjligt att se till att sexet är bra – genom att hålla igång. Något som kommer att hålla vaginan hälsosammare och friskare.

– Det är viktigt att fortsätta ha sex, säger läkaren Yael Swica till Huffington Post.

4. Men själva vaginan då?

Jo, den förändras också med åldern. Precis som med vulvan påverkas den av den minskade tillförseln av östrogen, något som gör att slidöppningen kan krympa, liksom att hela slidan kan krympa på längden. Många kvinnor kan även uppleva en irritation då slidväggarna blir tunnare, minskar i elasticitet och blir torrare. Något som drabbar ungefär 20 till 50 procent av alla kvinnor.

5. Och sen framfall

Vi ska inte snacka runt här, framfall har du antagligen hört talas om. Det uppstår när organ börjar glida ur position när bäckenbottenmuskulaturen veknar. Någon form av framfall drabbar trettio till fyrtio procent av alla kvinnor – och extra mycket de som fött många barn eller röker.

Men det finns åtminstone metoder för att minska risken – precis som oftast så är träning en nyckel. Kegelövningar för att stärka bäckenbotten. Och turligt nog finns det en sorts träning som är bättre än andra.

– Sammandragningarna som en kvinna har under en orgasm – det är den bästa kegelträningen, säger Swica till Huffington Post.

---

Den här listan är baserad på den här listan, publicerad hos Huffington Post.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela