1 av 2
2 av 2
- Foto: ted talk

11 riktigt otäcka saker porrsurfande gör med din hjärna

Visste du att du kan bli impotent av att porrsurfa?


1. Upphetsningen är beroendeframkallande

Vad är den största skillnaden mellan porr nu och porr innan internet? Jo, förr i tiden köpte män tidningar som de bläddrade igenom ofta flera gånger. Porren var tydligt avgränsad. Nu är möjlighten att städigt hitta ny porr obegränsad.

2. Nytt är bättre

En australiensisk studie har visat att det inte direkt är nakenhet eller sex som skapar upphetsning, utan det faktum att det hela tiden finns mer porr att se.

3. Varför är det så?

En brittisk studie menar att hjärnans belöningssystem stimulerar män som hela tiden ser nya kvinnor som skulle kunna vara potentiella sexpartners. Hjärnan ser inte skillnad på en kvinna i en porrfilm och en kvinna irl, och tänker alltså att den här kvinnan som är naken och ser upphetsad ut faktiskt vill ha sex med porrsurfaren. Detta kallas för Coolidge-effekten

4. Hjärnan släpper ut dopamin

Det här gör att porrsurfarens reptilhjärna släpper ut nya doser av dopamin för varje ny kvinna som syns på skärmen – något som kan ske hundratals gånger på bara några minuter

5. Hjärnan gillar sex

Hjärnan gillar att bli upphetsad. Men porr är som bekant inte sex. Risken är att när hjärnan upplever för mycket nakenhet och för mycket upphetsning så ballar belöningssytemet ur. Hjärnan tror att det är "parningssäsong", och att det nu gäller att få så många utlösningar som möjligt.

6. Och det är nu det blir otäckt…

Efter längre användning börjar hjärnan vänja sig vid porren och de kickar som den ger. Hjärnan börjar jaga dopaminkickarna och associerar därför en massa saker till porrsurfning – vilket kan leda till att tänka går till porrsufninf så fort personen är ensam, klickar runt på nätet, har flera tabbar uppe och så vidare. Ett beroende har börjat formas.

7. En ond cirkel

Vips, så är porrsurfaren inne i exakt samma belöningsmönster som drogberoende upplever, med en ständig törst efter mer porr. Till slut förändras hjärtstrukturen i prefrontala cortexen, den del av hjärnan som styr simuli och förmågan att förstå sociala sammanhang. http://cdn03.nyheter24.se/37bd... 2015-04-30 kl. 11.51.35.png">Bildkälla: Youtube

8. Sexlivet fuckas upp…

Om du nu överhuvudtaget har något alltså.

9. Och allt blir tråkigt…

Efter ett tag kommer beroendet göra ungefär som alla andra beroende gör. Porr är extremt intressant, medan allting annat bli ointressant och tråkigt. En grå massa som har svårt att väcka känslor hos porrsurfaren.

10. Impotens!

Sexlivet riskerar att bli extremt lidande. Italiensk forskning

11. Men det finns räddning!

Samma studie har visat att unga män som helt och hållet slutat titta på porr, just av rädsla för att bli impotenta, faktiskt återhämtar sig. Det är inte lätt att ge upp ett så intensivt beroende, och det tar tid att återställa sig. Men hjärnan återhämtar sig.

På bland annat Reddit finns stora stödgrupper och samtalsforum för personer som slutat porrsurfa. 

Mycket av informationen i den här artikeln är hämtad från en video gjord av den briljante forskaren Gary Wilson. Se den HÄR.

Relaterat
Tror du att porrsurfande kan vara skadligt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt våldtäkt utomhus i södra Stockholm

Egyptens president siktar på tredje period

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi bekräftar att han ställer upp i presidentvalet i december. Han väntas överlägset bli omvald till en tredje period.

Här är matbutiken som har billigast kanelbullar

Den fjärde oktober är det kanelbullens dag. Vilken matbutik har de billigaste kanelbullarna? Det har Nyheter24 tagit reda på.

Stank från lägenhet var död katt

I maj förra året kände boende i ett flerfamiljshus i Sundsvall en stank från en grannlägenhet och slog larm till fastighetsägaren.

Miljonnota för att granska skolkoncern

Skolinspektionen lägger stora resurser på att granska skolkoncernen Thorengruppens gymnasieskolor. Bara i år har tillsynen av skolorna kostat myndigheten 6 miljoner kronor, rapporterar Dagens Nyheter.

Algeriet: Nigers junta tackar ja till medling

1 timme sedan
Militärledarna i Niger har tackat ja till att låta Algeriet medla i den politiska krisen som följt på kuppen i juli.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.