Det trendiga skägget kan innehålla många bakterier.
1 av 3
Det trendiga skägget kan innehålla många bakterier. - Foto: Ap / TT
Vissa skägg var smutsigare än en toalett.
2 av 3
Vissa skägg var smutsigare än en toalett. - Foto: AP / TT
Se upp så att du inte får bakterier i julklapp när du pussar tomten.
3 av 3
Se upp så att du inte får bakterier i julklapp när du pussar tomten. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mer bajsbakterier i skägg än i toaletter

Skägg har kanske aldrig varit så populärt som det är idag, men enligt vissa forskare är det inte bara trendigt med skägg, det är också ohygieniskt.


Metro UK rapporterar att en mikrobiolog i New Mexico, USA, har gjort tester på män med tjocka skägg. Resultatet var hårresande, vissa skägg hade tydligen mer bakterier än en vanlig toalett, och de värsta skäggen var fulla av bajsbakterier.

Också Daily Mail uppmärksammar skägg som ett perfekt hem för bakterier. De skriver att skäggets hårstrån är grövre än huvudhår, och därför samlar det också mer bakterier. Ett annat problem är att många karlar inte klarar av att hålla sina händer borta från skägget utan ständigt måste vara där och pilla med fingrarna. På det sättet sprids bakterier från fingrarna till skägget.

Kvinnor och skäggfria män är inte heller de helt fria från risk, bakterier kan faktiskt spridas från en persons skägg till en annan människa. Att pussa skäggiga män är alltså att utsätta sig för bakterieattacker.


Se upp så att du inte får bakterier i julklapp när du pussar tomten. Bildkälla: TT

Skönt nog verkar det vara så att trots att det är bevisat att män med skägg har mer bakterier än renrakade män, så ökar inte risken för att bli sjuk. Det finns helt enkelt inga bevis på att det ökade antalet bakterier leder till ökad hälsorisk enligt Daily Mail.

Så än så länge är det bara att skägga på.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.