Torsdag 2 Dec
Stockholm

Mer bajsbakterier i skägg än i toaletter

Det trendiga skägget kan innehålla många bakterier.
1 av 3
Det trendiga skägget kan innehålla många bakterier. Foto: Ap / TT
Vissa skägg var smutsigare än en toalett.
2 av 3
Vissa skägg var smutsigare än en toalett. Foto: AP / TT
Se upp så att du inte får bakterier i julklapp när du pussar tomten.
3 av 3
Se upp så att du inte får bakterier i julklapp när du pussar tomten. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skägg har kanske aldrig varit så populärt som det är idag, men enligt vissa forskare är det inte bara trendigt med skägg, det är också ohygieniskt.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Metro UK rapporterar att en mikrobiolog i New Mexico, USA, har gjort tester på män med tjocka skägg. Resultatet var hårresande, vissa skägg hade tydligen mer bakterier än en vanlig toalett, och de värsta skäggen var fulla av bajsbakterier.

Också Daily Mail uppmärksammar skägg som ett perfekt hem för bakterier. De skriver att skäggets hårstrån är grövre än huvudhår, och därför samlar det också mer bakterier. Ett annat problem är att många karlar inte klarar av att hålla sina händer borta från skägget utan ständigt måste vara där och pilla med fingrarna. På det sättet sprids bakterier från fingrarna till skägget.

Kvinnor och skäggfria män är inte heller de helt fria från risk, bakterier kan faktiskt spridas från en persons skägg till en annan människa. Att pussa skäggiga män är alltså att utsätta sig för bakterieattacker.


Se upp så att du inte får bakterier i julklapp när du pussar tomten. Bildkälla: TT

Skönt nog verkar det vara så att trots att det är bevisat att män med skägg har mer bakterier än renrakade män, så ökar inte risken för att bli sjuk. Det finns helt enkelt inga bevis på att det ökade antalet bakterier leder till ökad hälsorisk enligt Daily Mail.

Så än så länge är det bara att skägga på.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela