Snabbbmat innehåller ofta mycket kolgydrater
1 av 3
Snabbbmat innehåller ofta mycket kolgydrater - Foto: Ap / TT
Kött bryts ner långsamt.
2 av 3
Kött bryts ner långsamt. - Foto: AP / TT
Nötter kan ge färre kalorier än vi trott.
3 av 3
Nötter kan ge färre kalorier än vi trott. - Foto: NTB scanpix / TT

Du har räknat antal kalorier fel hela tiden

Har du någon gång räknat kalorier i maten du stoppar i dig? Nu menar forskare att vi har räknat fel hela tiden.


Sättet vi alltid har räknat kalorier på kan vara helt fel. Flera olika forskare säger att mycket av den mat vi äter faktiskt ger oss mindre kalorier än vad vi tror.

Idag mäts kalorier i mat efter antalet som maten faktiskt innehåller, och det kommer man fram till genom att se hur många kalorier som förbränns i ett laboratorium. Men mätningen är inte anpassad efter hur maten bryts ner i en människas kropp. Och i kroppen förbränns olika mat på olika sätt.


Nötter kan ge färre kalorier än vi trott. Bildkälla: TT

Enligt forskarna tas inte all mat som vi äter upp av kroppen, utan delar går bara rakt igenom utan att omvandlas till energi, vilket gör att dessa kalorier inte borde räknas. Att förbränna mat tar också energi vilket gör att kalorier förbränns i processen att bryta ner maten.

Framförallt är det mat med mycket protein och fibrer som vi överskattar i kalorier. Exempelvis nötter och kött är svårsmält mat vilket gör att det tar mer energi att smälta, och en viss del bryts aldrig ner alls utan kommer ut den andra vägen.

New York Times menar dock att mat som smälts lätt, framförallt mat med mycket kolhydrater, ligger väldigt nära antalet kalorier som uppges. Så gillar du snabbmat och annan kolhydratsfylld mat är det inte läge att jubla, här verkar kalorierna verkligen stämma.

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Räknar du kalorier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.