Snabbbmat innehåller ofta mycket kolgydrater
1 av 3
Snabbbmat innehåller ofta mycket kolgydrater - Foto: Ap / TT
Kött bryts ner långsamt.
2 av 3
Kött bryts ner långsamt. - Foto: AP / TT
Nötter kan ge färre kalorier än vi trott.
3 av 3
Nötter kan ge färre kalorier än vi trott. - Foto: NTB scanpix / TT

Du har räknat antal kalorier fel hela tiden

Har du någon gång räknat kalorier i maten du stoppar i dig? Nu menar forskare att vi har räknat fel hela tiden.


Sättet vi alltid har räknat kalorier på kan vara helt fel. Flera olika forskare säger att mycket av den mat vi äter faktiskt ger oss mindre kalorier än vad vi tror.

Idag mäts kalorier i mat efter antalet som maten faktiskt innehåller, och det kommer man fram till genom att se hur många kalorier som förbränns i ett laboratorium. Men mätningen är inte anpassad efter hur maten bryts ner i en människas kropp. Och i kroppen förbränns olika mat på olika sätt.


Nötter kan ge färre kalorier än vi trott. Bildkälla: TT

Enligt forskarna tas inte all mat som vi äter upp av kroppen, utan delar går bara rakt igenom utan att omvandlas till energi, vilket gör att dessa kalorier inte borde räknas. Att förbränna mat tar också energi vilket gör att kalorier förbränns i processen att bryta ner maten.

Framförallt är det mat med mycket protein och fibrer som vi överskattar i kalorier. Exempelvis nötter och kött är svårsmält mat vilket gör att det tar mer energi att smälta, och en viss del bryts aldrig ner alls utan kommer ut den andra vägen.

New York Times menar dock att mat som smälts lätt, framförallt mat med mycket kolhydrater, ligger väldigt nära antalet kalorier som uppges. Så gillar du snabbmat och annan kolhydratsfylld mat är det inte läge att jubla, här verkar kalorierna verkligen stämma.

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Räknar du kalorier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nytt jobb? Här är 9 branscher som skriker efter folk just nu

Billigare varor i Sverige gör semestern dyrare i sommar

Många jublar över billigare varor på hyllorna. Matpriserna sjönk i mars, exempelvis. Men de glada inflationssiffrorna ledde till en stor försvagning av den svenska kronan på fredagen. En dollar närmar sig 11 kronors gränsen, en av de högsta noteringarna någonsin i svenska kronor räknat.

Grönt ljus för tysk könstillhörighetslag

Från och med den 1 november kan tyskar enklare ändra sina namn och juridiska kön i officiella dokument. Det står klart sedan parlamentet i Berlin på fredagen röstat igenom en ny könstillhörighetslag.

Kristersson: "Det här är inte mitt Sverige"

Statsminister Ulf Kristersson (M) inleder sitt tal på Moderaternas Sverigemöte med att prata om mordet på pappan i Skärholmen.

Telia backar efter hårda kritiken: "Stor oro"

Telia drar tillbaka ett förslag efter att ha mött kritik. Ett avslöjande från Aftonbladet visade att telekombolaget planerade att övervaka sina anställdas datorer.

Viaplay byter ut delar av styrelsen

1 timme sedan
Den förlusttyngda strömningstjänsten Viaplay byter ut delar av sin styrelse.