Fredag 16 Apr
Stockholm

Möss gillar inte ost – och 4 andra falska saker du trott om djur

De tecknade filmerna har lurat dig hela tiden.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Möss gillar ost

I Tom & Jerry är det alltid fint skurna ostbitar som musen är ute efter under alla upptåg. Och visst vet ju alla att ost och möss hänger ihop som... Ja ost och möss. Men det är helt fel. Möss föredrar mat med mycket energi i och därför finns det massa olika saker de hellre skulle välja framför ost. Exempelvis nötter som innehåller dubbelt så mycket kalorier som de flesta ostar.


Bildkälla

2. Fåglar överger ungen om du rör den

Har du någon gång hört någon ropa i panik när du försökt plocka upp en fågelunge: "Nej stopp! Om du rör den kommer mamman inte att ta tillbaka ungen!" Då delar du barndomsminnen med många andra. Men tur nog stämmer myten inte. Fåglar använder inte i första hand lukt, utan deras syn och hörsel är mycket skarpare än luktsinnet. Dessutom bryr sig inte fågelmamman om att du rört deras unge, modersinstinkten är lika stark ändå.

Bildkälla

3. Tjurar blir arga av rött

Ja det finns ju till och med ett uttryck om att något är "ett rött skynke" för en person. Och många tror nog att det är matadorens röda tyg som gör tjurarna arga när det är tjurfäktning, men faktum är att tjurar är färgblinda. Det som gör dem arga är nog snarare att de har blivit svultna, stressade och retade just för att tjurfäktningen ska bli så spännande som möjligt.


Bildkälla

4. Kameler lagrar vatten i puckeln

Nej det gör de inte. Puckeln består istället av fett, som utgör sparad energi. Fettlagret gör att kamelen kan överleva länge i öknen utan att behöva äta särskilt mycket.


Bildkälla

5. Kaniner ska ha morötter

Än en gång är det tecknade filmer och serier som har lurat oss. För alla vet ju att både Snurre Sprätt och Lille Skutt frossar i morötter så fort de får chansen. Men kaniner ska helst inte äta för mycket morötter eftersom det inte är bra för deras tänder. Hö är bättre mat för de söta djuren.

Bildkälla

Listan kommer ursprungligen från Cracked.

/
Ost
/
/
/
/
/
Myt
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela