7 sätt att skydda dig mot solen i sommar

- 13/05/2015, 15:26 -

Att skydda sig mot solen är superviktigt, Vi hjälper dig steppa upp ditt sol-game med råd direkt från Mikael "Soldoktorn" Sandström.

Solsäsongen är (nästan) här och då gäller det att vara väl förberedd. Nyheter24 har pratat med läkaren och profilen Mikael "Soldoktorn" Sandström, 55, som brukar vara med i Nyhetsmorgon med en utmärkande solbränna och har varit med i många soldebatter.

Mikael säger att det först och främst är viktigt att veta vilken hudtyp man har.

– Jag vill att man ska kalla riskerna för vad de är, och riskerna är helt enkelt inte lika för alla. Det folk har svårt att förstå är att man inte kan ge generella råd för skydd mot solen, säger Mikael Sandström till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag har särskilt svårt för när man ger råd av karaktären "gå inte ut mellan 10 och 15" exempelvis, det är råd som ingen kommer att följa och det är onyanserat.

Så här kommer 7 steg till optimalt skydd:

1. Lär känna din hudtyp
Det finns 6 olika hudtyper. Det viktigaste är att lära känna sin hudtyp och skydda sig därefter.

Hudtyp
Det finns 6 olika hudtyper.

2. Bränn dig inte
När du väl har bränt dig så går det inte att rädda. Smörj in dig noga på utsatta ställen som näsan, läpparna och skydda huvudet med hatt eller keps.

3. Använd after-sun
Strålningen påverkar hudens elasticitet och fuktighet vilket man kan begränsa genom att smörja in sig med after-sun efteråt. Egentligen spelar det ingen större roll vad man smörjer sig med, bara det är mjukgörande. 

Sola
Använd after sun. Bildkälla: Shutterstock

4. Ta på dig kläder som skyddar
Kläder är det optimala skyddet mot solen, så när du inte är ute för att sola aktivt så sätt på dig kläder som skyddar. 

5. Ju mer solskyddsfaktor desto bättre skydd
Snåla inte på solkrämen. Om du har skyddsfaktor 10 bör du ta på ett tjockt lager och helst två 2 gånger och igen efter du badat, för att få just effekten av solskyddsfaktor 10. 

Solskyddsfaktor
Du bör använda mycket solskyddsfaktor. Bildkälla: Shutterstock

6. Att förbereda huden med solarium är en myt
Att man kan sola solarium innan utlandssemestern för att "vänja huden" vid solen är en falsk trygghet som inte funkar, inte ens lite.

Strand
Det går inte att "vänja huden" innan en utlandsresa. Bildkälla: Shutterstock

7. Använd skyddsfaktor 30-50 på läpparna
De flesta svenskar har läppherpes som utlöses av UV-strålning, så de som vill undvika herpesblåsor på sommarfesten bör skydda sig ordentligt.