Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Du är inte ensam – dina gener hatar vintern lika mycket som du gör

- 13/05/2015, 13:57
1 av 2

Pica Pressfoto / TT

2 av 2

Ap / TT

Det är inte bara som det känns, vi mår faktiskt sämre på vintern. Och det har med våra gener att göra.

Ny forskning visar att vi faktiskt blir sjukare under vintern. Exempelvis blir vi sjukare oftare, och det drabbar oss värre. Risken för att dö i hjärtproblem ökar också. Och en förklaring till att vintern suger är våra gener.

Studien som publicerades i Nature Communications visar på att våra gener är känsliga för säsonger, och agerar olika beroende på om det är vinter eller sommar.

Historiskt sett har människan löpt större risk att drabbas av infektioner under vintern, och därför har ett evolutionärt skydd utvecklats som gör att immunförsvaret är mer aktivt under vintern än på sommaren.

Starkt immunförsvar

Men i dag är vi bättre skyddade mot infektioner på grund av mediciner och förbättrad hygien. Därför skapar vinterns starka immunförsvar mer problem än vad det gör nytta. Immunförsvaret kan om det blir överaktivt attackera sig självt vilket leder till sjukdomar. Ett annat problem är att som ett skydd mot infektioner drar blodådrorna ihop sig mer, vilket gör att risken för att dö i hjärtsjukdomar ökar på vintern.

Enligt Motherboard kan forskningen kan få stora medicinska konsekvenser eftersom mediciner och vaccinationer i framtiden kan anpassas efter säsong för att ge bäst effekt.

Det är alltså helt okej för dig att fortsätta hata vintern, dina gener håller med dig.

Bildkälla