7 enkla steg – så lär du dig läsa supersnabbt

Går det trögt med pluggandet? Så här får du fat på läsandet!


1. Se till att vara lugn i huvudet

Du tänker hela tiden. Men när du läser måste du försöka stänga av monologen du har i huvudet, mjuka upp dina tankar och fokusera på orden på sidan eller skärmen.

Bildkälla

2. Ha det lungt omkring dig

Den här kanske är viktigast. Se till att det är tyst och lugnt. Undvik att läsa i miljöer där det rör sig mycket folk eller förekommer mycket ljud. Det distraherar hjärnan. Ha inte TV eller radio på i bakgrunden, och undvik att lyssna på musik med sång i. Även om du kanske tycker att det är trevligt att lyssna på din favoritmusik när du pluggar så kommer texten i låten ta bort fokus från inlärningen.

Bildkälla

3. Haka inte upp dig på orden

När du lärde dig läsa fick du lära dig att läsa varje ord för sig. Din lärare gjorde inte fel, den här tekniken är nödvändig för att lära sig läsa. Efter år av läsning har din hjärna blivit bättre och snabbare, men du kan fortfarande göra misstaget att läsa varje ord för sig. Istället borde du...

Bildkälla

4. Försök bunta ihop orden

Din hjärna är fantastisk på att se större sammanhang och mönster. Genom att se nyckelord i meningar kan du ofta förstå vad som står.

Exempel:

I meningen "Det finns vatten i kranen", så läser oftast hjärnan bara orden "vatten", och "kranen" och pusslar ihop resten automatiskt. Det här är en förmåga du kan träna upp och få att funka på längre och svårare meningar.

Bildkälla

5. Ljuda inte

Det här är också viktigt. För att kunna punkt 3 och 4 ska funka krävs det att du inte ljudar orden tyst när du läser. Rör inte på läpparna, viska inte orden och visualisera inte enskilda ord i huvudet. Det förhindrar din läsning från att flyta på.

Bildkälla

6. Tänk på hur du rör ögonen

Slappna av i ansiktet, mjuka upp blicken. Känn hur blicken "stryker" över meningarna istället för att beta av ord för ord.

Bildkälla

7. Läs bara meningarna en gång

Det här kanske låter kosntigt, men faktum är att du antingen medvetet eller omedvetet ofta läser samma mening två eller tre gånger. Det här är något som också går att träna bort, men tänk också på att vissa meningar är väldigt viktiga och kanske värda att läsa två gånger.

Bildkälla

Och framför allt:

Träna. Du kommer att märka allt eftersom att du blir snabbare och snabbare på att läsa. Men du kommer behöva öva för att verkligen få det att funka. Träna lite varje dag, sätt av 10-15 minuter till läsning, då du stänger av mobilen och sätter dig där det är lugnt och tyst.

Försök inte se läsning som ett "måste" utan som en kul grej som gör dig smartare, snyggare och mer allmänt awesome.

Bildkälla

Lycka till!


Källa till punkterna: WikiHow

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
mycket att läsa nu?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.