1 av 2
2 av 2
- Foto: ZUMAPRESS.com

Studie visar – därför behövs män

Varför finns egentligen det manliga könet?


Hos många arter bidrar hanen bara med spermier, så en kan tycka att evolutionen borde ha gjort det enklare att föröka sig än att två olika kön måste ha sex.

Biologer har länge ställt sig frågan och nu har forskare hittat ett svar.

Matt Gage, som har lett forskningen vid University of East Angila i Storbritannien, säger att de ville förstå hur Darwins urval kan tillåta detta utbredda och slösaktiga reproduktiva system. Tekniskt sett borde det bara behövas några få män då spermierna skulle räcka till många kvinnor.

Mannen behövs

Forskningen visar nu att det inte bara är spermierna som behövs, mannen som kön behövs också då den sexuella selektionen mellan könen behövs för att en art ska överleva.

Sexuell selektion är när det manliga könet konkurrerar om att få para sig med en hona som sedan väljer hane.

– Vår forskning visar att konkurrensen är viktig eftersom det förbättrar den genetiska hälsan hos populationen. Sexuell selektion åstadkommer detta genom att fungera som ett filter för att ta bort skadliga genetiska mutationer, vilket förbättrar populationens hälsa och skyddar mot utrotning på längre sikt, säger Matt Gage.


Bildkälla: TT

När honorna får möjligheten att välja bort defekta hanar ökar det artens överlevnad, vilket forskarna kommit fram till genom att studera en grupp Tribolium, skalbaggar, under tio års tid.

Baggarna har kombinerats på olika sätt efter kön av forskarna i 50 generationer. En del honor hade många hanar att välja på, exempelvis tio honor på 90 hanar. Andra fick nöja sig med jämna par alltså 50 honor och 50 hanar. I en tredje grupp så var honorna flest, 90 honor och tio hanar.

Mindre konkurrens om honorna leder till sämre hälsa

Ju mindre konkurrens hanarna hade om honorna, desto fortare försämrades hälsan hos skalbaggarna.

– Våra monogama par (50-50-gruppen) dog ut efter åtta generationer, medan de med högt sexuellt urval kunde överleva i 20 generationer, säger Matt Gage till SVT.

– Vår forskning visar att konkurrens hanar emellan är bra för artens överlevnad och att sexuell reproduktion mellan två kön verkar vara bra för hälsan, avslutar han.

    Man
    /
    /
    /
    De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
    Senaste nytt

    Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

    Inget brott bakom död i Torsby

    Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

    Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

    Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

    The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

    The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

    Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

    Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

    Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

    1 timme sedan
    "På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.